• Informacje na temat:

    chili z mięsem wieprzowym

Przepisy na temat: chili z mięsem wieprzowym
  • Polędwiczki w sosie chili

    Tym razem przepis na danie dla rodziców. Polędwiczki w sosie chili smakują doskonale. Owoce z puszki można zastąpić świeżymi.

  • Polędwiczki w sosie chili

    ...kajeńskiego 1 puszka brzoskwiń 3 butelki (po 200 ml) gotowego sosu chili 20 dag śmietany kremówki 3-4 gałązki natki pietruszki Przygotowanie: 1. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami(...) sos chili oraz zalewę z brzoskwiń. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku. Posypać posiekaną natką. Podawać np. z bagietką.

  • Żeberka z chili i tymiankiem

    Składniki: 1500 g żeberek wieprzowych, 2 papryczki chili, sól i pieprz czarny mielony, 3 łyżki cukru, 6 łyżek czerwonego octu winnego, 5 gałązek świeżego tymianku, 7 łyżek łagodnego ketchupu, 7 łyżek musztardy, 5 łyżek oleju, szczypta mielonej papryki chili, świeże warzywa do dekoracji.

  • Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad

    ...na złoto. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wrzuć obrane i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler. Dopraw całość do smaku chili i duś około 15 minut.  W drugim naczyniu(...) dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Podawaj z małymi kluseczkami.

  • Szybki bigos

    ...podlewamy bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. To właśnie ten egzotycznie brzmiący przysmak stał inspiracją dla ogromu tzw. "zupek chińskich", które(...), szczypiorek, cebula, pędy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry mięsa oraz jajko ugotowane na twardo. Co ciekawe, część warzyw kroi się w drobne słupki, i dodaje do...

  • Pulpety wołowe w pikantnym sosie

    ..., nasiona musztardy i papryczki chili) 50g mąki, sól do smaku 100g (gotowego) purée ziemniaczanego Przygotowanie: Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki. Obtocz je w mące(...) będzie łagodniejszy w smaku, jeśli usuniesz nasiona z papryczek chili. Oliwa z oliwek Gallo Classico: Zrównoważona mieszanka smaków i zapachów. Jej zrównoważony charakter czyni oliwę kluczowym...

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    ...i dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki, imbir i kurczaka. Smażymy wszystko przez kilka minut. Dodajemy sos sojowy oraz chili. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy makaron...

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Co powiesz na szaszłyki z mięsem na słodko? Takie przepisy na pewno zrobią furorę wśród twoich najbliższych. Na początku możesz spróbować czegoś prostszego, jak polędwiczki wieprzowe w ostrej(...) powinny znaleźć się na twoim stole to prosty do przygotowania sos czosnkowy oraz ostry sos z  papryczek chili. Jeśli lubisz eksperymentować możesz spróbować również przyrządzić kilka wersji salsy...

  • Ryż z czterech stron świata

    ...1 czerwona papryczka chili 50 dag pomidorów 80 dag mięsa gulaszowego z indyka 3 łyżki oleju, 3 łyżki łagodnego curry 500 ml bulionu drobiowego 5 dag płatków migdałowych 1 mango sól, pieprz, kilka gałązek kolendry Przygotowanie: 1. Czosnek oraz cebule obierz, pokrój w plasterki. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i posiekaj. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę...

Artykuły na temat: chili z mięsem wieprzowym
  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    ...kluskami śląskimi. Schab z curry i mango Składniki na 3 porcje: 35 dag cienkich sznycli schabowych, mała papryczka chili, 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki, puszka mango (lub ananasa(...) połówki. Strączek chili rozetnij na pół, usuń nasionka a papryczkę drobno posiekaj. Kolendrę umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj. Mango lub ananasa osącz z zalewy. Mięso z każdej strony oprósz...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    ...papryki, 2-3 papryczki chili, świeża bazylia, świeżo mielony pieprz, sól Przygotowanie: 1. Żeberka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ściereczką, natrzyj delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem(...) włóż całe strąki papryczki chili, plastry ananasa posmarowane miodem i oprószone płatkami ostrej papryki. 4. Po wyjęciu z piekarnika żeberka będą tak miękkie, że bez trudu podzielisz je na mniejsze...

  • Kiedy temperatura rośnie, pokarmy szybciej psują się i stają się zagrożeniem dla zdrowia. Najbardziej narażone na niekorzystne zmiany jest mięso. Na nie uważaj najbardziej podczas upałów i sprawdź, jak radzić sobie z tym delikatnym produktem. Fot. 123RF/PICSEL W sklepie Zanim jeszcze dokonasz zakupu mięsa w czasie, kiedy na zewnątrz powietrze osiąga zawrotne temperatury, pamiętaj o tych trzech zasadach. 1. Sprawdzaj lodówki Jeśli wybierasz mięso ze sklepowych lodówek zwracaj uwagę na to, aby...

  • Pomysły na steki

    Stek wołowy z ryżem na pikantnie Składniki na 4 porcje: 5 dag białego ryżu, sól, 2 cebule, 5 dag sera gouda, 5 dag sera cheddar, 1 pęczek kolendry, 2 zielone papryczki chili, 3 łyżki oleju(...) wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać, posiekać. Sery gouda i cheddar zetrzeć na tarce. Kolendrę opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Papryczki chili rozciąć, oczyścić...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Osłódź sobie jesień

    ...: 1,20 kg żeberek wieprzowych, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, pół szklanki sosu barbecue, 2 łyżki miodu, pół szklanki sosu słodko-kwaśnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij je, osusz i poczekaj, aż wystygną. W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Z czosnkową nutą

    ..., 4 szklanki białego wytrawnego wina, 2 ostre papryczki chili, 1/4 szklanki octu, 15 dag cukru, 3 listki laurowe, 3 gałązki zielonego estragonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Wino zagotuj z octem winnym, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, listkami laurowymi i pieprzem. Następnie wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia ponownie zagotuj...

  • Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych. 1. Tacki i podkładki Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to...