• Informacje na temat:

    chili marynowane

Przepisy na temat: chili marynowane
  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • jest moc ... chociaz sa nieporownywalnie lagodniejsze od surowych :D

  • Nadziewane pakieciki z papryczką i chili

    Doskonałe na elegancki obiad.

  • Coś dla lubiących ostre przekąski

  • Łosoś marynowany z limonką i kiełkami

    Składnik: Marynata: 1 limonka 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 papryczki chili Łosoś: 100 g filetu z łososia bez skóry 150 g ulubionej sałaty 1 szalotka 1/2 awokado 1 łyżka świeżej kolendry 1 garść kiełków lucerny 1 kromka pumpernikla Przygotowanie: Marynata: wyciśnij sok z limonki, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno posiekaj. Dokładnie...

  • Smaczny pomysł na "Żeberka marynowane z chili i tymiankiem"

  • Marynowane kąski wołowe

    ..., - 1 cała cytryna, - 2 czerwona papryczka chili, - 1 opakowanie gotowej mieszanki do ciasta na pizzę (na 125 ml wody), - czarny pieprz, - mąka do podsypywania, - patyczki do szaszłyków(...) skórki. Chili pokroić w krążki. Wszystko zmieszać z pozostałym sosem sojowym. Mieszankę ciasta na pizzę wsypać do miski i dodać 125 ml letniej wody. Do robota kuchennego założyć końcówki do ciasta...

  • Grzybów w lesie nie widać a u mnie rosną boczniaki!

  • Pomidory marynowane z papryką

    Składniki na 3-4 słoiki: - 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól, - pieprz, - cukier do smaku Przygotowanie: 1. Całe, niewielkie pomidory umyj i ułóż w czystych słojach. Papryczki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Obierz marchewkę, opłucz, pokrój wzdłuż na...

  • Marynowane rzodkiewki są lekko chrupiące i pikantne będą zimą doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, lub jako element dekoracyjny. Są też doskonałą szybką przekąską.

Artykuły na temat: chili marynowane
  • Marynowany czosnek z ziołami

    Sposób przygotowania: 1. Czosnek obierz i włóż do dwóch wyparzonych słoiczków.  2. Dodaj po kawałeczku papryczki chili i jednym suszonym pomidorze, zioła, szczyptę soli i kolorowy pieprz w ziarnach. Wszystko zalej oliwą i szczelnie zamknij.  3. Słoiczki pasteryzuj przez 25 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Zobacz także:

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Spaghetti z papryczką chili i oliwkami

    Sposób przygotowania: 1. Ugotuj makaron al dente i odcedź, zachowując szklankę wody, w której się gotował.  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zmniejsz ogień, a następnie wrzuć posiekany czosnek. Podsmażaj przez minutę, a następnie dodaj oczyszczoną i przekrojoną wzdłuż papryczkę chili.  3. Dodaj szpinak lub rukolę, pokrojone oliwki, różyczki brokuła, sok i skórkę z cytryny. Smaż 3-4 minuty...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Ekspresowe ogórki marynowane z kminkiem

    Składniki: 1 kg ogórków 2 łyżki chili w płatkach 2 łyżki kminku Łyżka cynamonu 120 ml wody 250 ml octu jabłkowego 250 ml octu ryżowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Pokrój ogórki. Do rondla wlej ocet. Dodaj sól, cukier, przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Ogórki z marynatą, zapakuj próżniowo w worku foliowym i wstaw na 30 minut do lodówki.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Cukinia marynowana

    Cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na sicie i posyp solą. Cebulę pokrój w plasterki i umieść w misce z zimną wodą. Czosnek pokrój w plasterki. Chili w cienkie krążki. Przyprawy upraż na patelni bez tłuszczu. Ocet, cukier, kurkumę i przyprawy zagotuj (gotuj, aż cukier się rozpuści). Cebulę wyjmij z wody. Cukinię, cebulę, czosnek, chili, koperek umieścić w słoiku, zalej lekko...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Marynowane roladki śledziowe z chili i czosnkiem na miodowo-orzechowych placuszkach kukurydzianych

    Roladki śledziowe Zaczynamy od posiekania 3 ząbków czosnku i papryczek chili, nastepnie dodajemy do nich musztardę i dokładnie mieszamy.  Przygotowaną pastą smarujemy śledzie i zawijamy w roladki, spinajac je wykałaczką. Tak przygotowane roladki wkładamy do miski lub innego naczynia, zalewamy oliwą oraz dodajemy 2 ząbki czosnku, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Odstawiamy...

  • W tym roku świętujemy 125-lecie istnienia firmy McCormick. Motywem przewodnim obchodów związanych z tym jubileuszem są smaki, które zbliżają ludzi do siebie. Z tej okazji prezentujemy Trendy w Smakach na 2014 r. przygotowane przez McCormick i Kamis. Publikowany raz w roku raport ekspertów McCormick i Kamis opisuje pięć najważniejszych trendów kulinarnych oraz kilkanaście smaków, które mają szansę zdobyć ogromną popularność wśród konsumentów w nadchodzących latach. Trendy publikowane są w USA...

Zdjęcia na temat: chili marynowane
Wideo na temat: chili marynowane
  • Afrodyzjaki w kuchni

    Uczestniczka programu "MasterChef" Monika Goździalska zaprezentowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dostępnymi o tej porze roku afrodyzjakami. Goździalska podała szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, lasagne z leśnych grzybów z pomidorkami, łososia marynowanego w białym winie oraz ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym. Czy Marcin Prokop po degustacji poczuł się