• Informacje na temat:

    chalwa jak przechowywac

Przepisy na temat: chalwa jak przechowywac
  • Wielka moc maleńkich ziarenek

    Spośród niełuskanej wersji sezamu najszybciej znajdziemy czarny. Jakie znaczenie ma łuska? Ziarenka nią okryte dadzą nam więcej cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są też bardziej(...) w rekonwalescencji po długotrwałych, wyczerpujących chorobach, jest również niezastąpionym antidotum na kłopoty trawienne, takie jak leniwe jelita czy zaparcia. Nasiona sezamu to podstawowy składnik pasty...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych.

  • Pomidor to aromatyczne, orzeźwiające i odżywcze warzywo wywodzące się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Sprowadzony do Europy i popularnie uprawiany w Polsce nie uodpornił się na chłodne dni i noce,które nastają wraz z początkiem jesieni. Aby zachować nasze pomidorowe plony na dłużej przed nadejściem chłodów należy pomidory zerwać. Ale gdzie i jak je przechowywać aby zielone powoli dojrzewały i nie gniły ? Oto kilka sprawdzonych porad.

  • Przepis na tę chałwę znalazłam na którymś z blogów bardzo mi posmakowała więc udostępniam Wam :) I jeszcze ten słonecznik bardzo zdrowy :).

  • Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co...

  • Na majówkę, mam dla Was pyszne czekoladki. To nic innego, jak przetopiona czekolada i dowolne dodatki. Potrzebujecie tylko, foremek silikonowych do czekoladek. Z tej porcji składników, wyszło mi 28 czekoladek.

  • Dzisiaj pokażę, jak solę smalec. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, miękki, umiarkowanie ostry. Do solenia używam świeżego smalcu z mięsem.

  • Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić". Do dzieła!

Artykuły na temat: chalwa jak przechowywac
  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Urok dawnych jarmarków

    ...podawał w związku z jarmarkiem we Lwowie, że w swojej budce na placu Ferdynanda będzie sprzedawać: konfitury cukrowe, sorbety, chałwę, prawdziwe fajki stambulskie, papier do "Komuż niewiadomo jak nasze...