• Informacje na temat:

    chałka drozdzowa

Przepisy na temat: chałka drozdzowa
  • Drożdżowa chałka

    Chałka własnej roboty to świetny pomysł na słodkie śniadanie lub kolację. Wypróbuj nasz przepis i rozkoszuj się puszystym ciastem w chrupiącej skórce.

  • Chałka z migdałami i żurawiną

    To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

  • Chałka z migdałami i żurawiną

    To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

  • Drożdżowe zawijańce

    ...45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.  Chałka z jabłkami Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia...

  • Drożdżowe plecionki

    ...żółtkiem. Piecz 1 godzinę w 175 st. C. Podawaj np. z sosem owocowym. Chałka malinowa Sposób przygotowania 1. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka...

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    Jeśli po świętach zostało nam ciasto drożdżowe, możemy z niego zrobić pyszny pudding, który zachwyci domowników. Jak nie marnować żywności, uczy w swej książce "Gotuję nie marnuję" Sylwia Majcher.

  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    Ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie, gdy je odpowietrzymy; żeby jajka podczas gotowania nie pękły i lepiej się obierały, należy je posolić; wstawiona do wody zielenina dłużej zachowa świeżość, gdy do wody dodamy soli - oto niektóre ze sprawdzonych trików babci Ewy.

  • Zdrowe, smaczne i uniwersalne - mleko roślinne

    ...ryżu dodajemy wodę różaną. Tak przygotowany deser serwujemy pokruszonymi pistacjami. Inną propozycją Niedzielskiej jest shake zagęszczony chałką. "Chałka, ciasto drożdżowe albo croissant, oczywiście...

  • Drożdżówki ze śliwkami

    W formie zgrabnych babeczek.

  • Awokado, kokos i orzech włoski - tak smakuje nowa Rama!

    Ta propozycja to prawdziwa smakowa rewolucja! Trzy nowe warianty Ramy to nowoczesne połączenie wysokiej jakości oleju rzepakowego z drogocennymi olejami.

Artykuły na temat: chałka drozdzowa
  • Puszysta domowa chałka

    Śniadanie na słodko i gorąca kawa? Dlaczego nie! Polecamy przepis na domową chałkę.

  • Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Tadeusz Barowicz, Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Piotr Kucharski "Na słodko. Domowa piekarnia"

    ​Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po...książkę, w której znajdziesz ponad 50 wyjątkowych przepisów!

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    Choć znane od dawna potrawy i napoje zawsze łechcą nasze podniebienia, w końcu przychodzi czas, gdy mamy ochotę na odrobinę urozmaicenia. W jaki sposób dodać trochę magii do codziennych smaków?

  • Słodkie grzanki

    Połowę kromek bułki z jednej strony posmaruj konfiturą i posyp odrobiną płatków migdałowych. Przykryj resztą kromek, lekko dociśnij. Jajka wbij do głębokiego...

Wideo na temat: chałka drozdzowa
  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy