• Informacje na temat:

    calzone jak wloski

Przepisy na temat: calzone jak wloski
  • Pierożki calzone z szynką i ananasem

    Calzone, czyli włoski pieróg to przekąska na bazie ciasta jak do pizzy. Te oryginalne są wielkości kanapki, lecz można je przygotować w wersji mini, jako składnik imprezowego menu.

  • Calzone to pyszne, cieplutkie, duże drożdżowe pierożki !!! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub na kolacje to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu !!!

  • Calzone, tak krótko. Jak dla mnie jest to pizza podana w kształcie pieroga. Pomysłowe i smaczne podanie wypieku. Moim dzieciom bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię je mniejsze, czyli ciasto podzielę na 8 części. Taki duży pieróg jest jednak naprawdę ciężko zjeść w pojedynkę. Najważniejsze jednak, że smakowało i to bardzo. Oczywiście zamówienia w domu na następne są, co bardzo mnie ucieszyło. Zrobiłam do mojego calzone sos pomidorowy z passaty, ale można je zjeść z sosem, jaki lubimy...

  • Coś dla wielbicieli pizzy w innej formie. W wersji mini idealne jako zakąska na imprezkę. W naszym domu pojawiły się przypadkiem jako efekt wykorzystania resztki ciasta i dodatków na pizzę i wzbudziły taki podziw, że na stałe wpisały się do menu ;P

  • można podawać z czerwonym barszczem :) Można też wykorzystać mięso z rosołu.

  • Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem, takim jakie lubicie. Jest z nimi troszkę zabawy ale rezultat wszystko wynagradza :-)

  • calzone nie jest takie trudne do zrobienia jak się wydaje

  • Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :) Polecam, bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone, trzeba kroić nożem, a takie małe, można spokojnie jeść ręką, jak bułkę. W prawdzie, jest przy tym trochę więcej pracy, ale naprawdę warto :)

  • Wypróbowany przepis na "Calzone jak tarta z pomidorami"

  • Uwielbiamy kuchnię włoską a to jedna z moich propozycji tej kuchni. Nadzienia do calzone można komponować wg upodobania, ja proponuję z salami i pieczarkami.

Artykuły na temat: calzone jak wloski
  • Calzone - włoski pieróg

    Calzone to włoska pizza zwinięta w pieróg. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    Tego lata miałam okazję zwiedzić jeden z najpiękniejszych, chociaż nie tak popularnych jak Toskania czy Lazio regionów Włoch, a mianowicie Apulię położoną w południowo-wschodniej częsci półwyspu, wzdłuż wybrzeża Adriatyku i... zakochałam się!

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych...

  • Jeżeli sądzisz, że wszystkie książki kucharskie są takie same, a każdy przepis można znaleźć w internecie, jesteś w błędzie... „Kuchnia włoska" z serii „Gotowanie krok po kroku", to książka, dzięki której gotowanie z codziennego obowiązku przerodzi się w prawdziwą sztukę i wielką przyjemność. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne dylematy typu: co to znaczy „w...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123RF Restauratorzy w naszym kraju coraz częściej oferują nam dania zainspirowane kuchniami innych narodów. Badania wykazują również , że znacznie częściej podróżujemy w celach czysto kulinarnych - poprzez smaki zapamiętujemy i poznajemy kulturę...

  • Makaron, pizza, a może risotto? Zamiłowanie do przypraw, warzyw i parmezanu? Znakomite desery, jak Tiramisu i Panna cotta? Odpowiedz nam na pytanie konkursowe: za co cenisz kuchnie włoską, a być może staniesz się właścicielem dwóch fantastycznych książek od Wydawnictwa Jedność: Menu italiano. Na co dzień i od święta oraz Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy. Menu italiano. Na co dzień i od święta to znakomite przepisy na każdy dzień w roku, sekrety, które ułatwiają gotowanie oraz...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • My już wiemy za co najbardziej cenicie kuchnie włoską. Czas aby inni dowiedzieli się, co na jej temat myślą laureaci konkursu. Nie spodziewaliśmy się, że tak wielu z Was uwielbia włoską kuchnię! Ilość nadesłanych do nas zgłoszeń przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Bardzo dziękujemy za tak liczny odzew. Aby nie przedłużać przejdziemy do sedna sprawy, mamy zaszczyt przedstawić Wam szczęśliwych zwycięzców: Pani Gosia K.„Włoska kuchnie cenie za naturalność i prostotę w przygotowaniu dla...