• Informacje na temat:

    całe udka pieczone

Przepisy na temat: całe udka pieczone
  • Udka pieczone

    Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku.

  • Obiadek z dnia dzisiejszego,mięso wyszło cudownie miękkie w środku a z wierzchu wspaniała chrupiąca skórka.

  • Udka z ziołami

    Składniki: ●2 duże udka z kurczaka ●duża szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, papryki słodkiej oraz ostrej ●1/2 łyżki pietruszki suszonej ●łyżka majeranku ●1/2 łyżki oleju ●1/3 szklanki chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść i osusz. Do miseczki wsyp przyprawy, majeranek rozetrzyj i dosyp do reszty przypraw. Wymieszaj z 1/2 łyżki oleju. Natrzyj udka...

  • można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

  • Udka w ziarnach słonecznika

    Zrób pyszny obiad: Udka w ziarnach słonecznika smakują doskonale!

  • Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.

  • Musztardowa uczta

    Sposób przygotowania 1. Kawałki kurczaka umyj i osusz. Udka przekrój na dwie części. Majonez wymieszaj z musztardami, papryką, chili, przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kurczaka posmaruj z każdej strony marynatą i odstaw w zimne miejsce na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.  2. Cytrynę pokrój na ósemki. Mięso skrop sokiem z jednej...

  • Prosto i smacznie - jak zawsze u mnie na profilu prosty obiadek:)

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

Artykuły na temat: całe udka pieczone
  • Udka w glazurze

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Cytrynowe udka kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka w musztardzie zasmakują każdemu. To dobra propozycja na przyjęcie.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Udka z kurczaka z jeżynami

    Sposób przygotowania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.  2. Mięso włóż do marynaty i obróć kilka razy, aby całe pokryło się przyprawami. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę.  3. Następnego dnia wyjmij kurczaka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wokół mięsa rozsyp jeżyny. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz...

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...

  • Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym

    Sposób przygotowania: 1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Już w najbliższą niedzielę – 17 maja o godz. 14:00 dołącz do warsztatów pieczenia online, organizowanych przez markę Kasia przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Fot. 123Rf/Picsel Aby wziąć udział wwarsztatach wystarczy wejść na stronę i zarejestrować swój udział, by wspólnie ze znanym szefem kuchni - Jaśkiem Kuroniem, zgłębiać tajniki przygotowania wyśmienitych wypieków. Każdy zarejestrowany uczestnik otrzyma także w prezencie darmowy e-book z przepisami, które będzie mógł przygotować we...