• Informacje na temat:

    całe jabłka w słoikach

Przepisy na temat: całe jabłka w słoikach
  • Jabłka z miętą w syropie

    Składniki na 3 słoiki: - 1 kg. twardych jabłek, - pęczek świeżej mięty, - 3/4 kg. cukru, - sok wyciśnięty z dwóch cytryn Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą (wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.

  • Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

  • Jesienne desery na ciepło

    ...rozpuszczonym masłem, a środek posyp bułką. Na bułkę wyłóż jabłka - odciśnij z nich sok! Zawiń strudel, pomagając sobie ściereczką. Wierzch posmaruj masłem. Przełóż na blaszkę z pergaminem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 st. (jeśli strudel jest za długi, zawiń jego końce do środka). Oprósz pudrem, gdy lekko przestygnie. Rożki z prażonymi owocami 1. Nadzienie: jabłka umyj...

  • Z racji tego ,że ciężko w moich rejonach kupić szarą renetę ,po zakupie większej ilości starłem i zatrzymałem ich niesamowity smak w słoikach.

  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...przypominał sfermentowane jabłka. Wszystkim niecierpliwym polecamy dodać do zakwasu kilka kropel soku z kiszonej kapusty, co znacznie przyspieszy dojrzewanie. Przepis jest sprawdzony tysiące razy, więc bez...

  • Majonez jest bardzo smaczny i swojski.

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    ...żółtka, rozbijamy całe jajko do miski i naciskając pustą butelkę plastikową, wsysamy żółtko do środka. Chyba każdy kiedyś próbował wyciągnąć kawałek skorupki, który wpadł do miski. Jeśli użyjemy do(...) poziomu wrzenia. Warto również wspomagać się przyrządami ułatwiającymi na przykład wykrawanie ogryzka z jabłka czy obieranie ananasa. Jeśli chcemy usprawnić obieranie czosnku, wystarczy zgnieść ząbek...

  • Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....

Artykuły na temat: całe jabłka w słoikach
  • Już czas robić przetwory

    Skuśmy się na nowe smaki. Dżem malinowy zróbmy z bananami. Wiśniową konfiturę wzbogaćmy czekoladą, a jagody − jabłkami.

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki, jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one...

  • Ocet jabłkowy

    ...1. Umyte jabłka (całe, ze skórką) pokrój i włóż do słoika. Zalej litrem przegotowanej, letniej wody z cukrem. Dodaj pokruszone drożdże i włóż skórkę razowca. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 10 dni. Codziennie, dwa lub trzy razy zamieszaj całość drewnianą łyżką. 2. Po upływie 10 dni zawartość słoika przecedź przez gazę. Płyn wlej z powrotem i odstaw w chłodne i ciemne...

  • Patison na talerzu

    ...nagrzanego do 170°C. Gdy w słoikach zaczną tworzyć się bąbelki, zmniejsz temperaturę do 130°C i pozostaw jeszcze kilka minut. Faszerowany na słodko Składniki na 3 porcje: 3 średniej wielkości patisony, 10 dag suszonej żurawiny, 2 średnie kwaskowe jabłka, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki masła, sól, cukier, cynamon. Przygotowanie: 1. Patisony umyj pod...

  • Zapasy na zimę

    ...półki miały regulowany rozstaw. Wówczas zmieścimy na nich słoiki różnej wielkości. 5. W chłodnej spiżarni możemy przechowywać także owoce i warzywa. Ziemniaki, buraki oraz jabłka i gruszki trzymajmy...

  • Aroniowa pielęgnacja

    ..., 1 kg cukru. Aronię włóż do zamrażalnika na dobę. Po tym czasie zmiksuj na gładko. Jabłka i gruszki pokrój, pozbaw gniazd nasiennych. Owoce gotuj z cukrem na wolnym ogniu przez pół godziny, zostaw...

  • Jedz to, co daje supermoc!

    ..., przez który wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb. Jabłka ★ SZKODA, ŻE TO ANGLICY, A NIE MY, są autorami powiedzonka "One apple a day, keeps the doctor away" (jedno jabłko dziennie chroni od chorób). Badania potwierdzają, że jedząc jabłka przez rok, obniżamy ryzyko zachorowania na raka żołądka i jelit. ★ NAJWAŻNIEJSZE SĄ W NICH PEKTYNY, czyli rozpuszczalny błonnik. Dzięki niemu flora bakteryjna...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...też karp po żydowsku. No i kompot z suszu. W Wigilię już od progu unosi się zapach kompotu - są w nim suszone w dymie śliwki, cynamon, goździki, suszone jabłka. Każdego roku gotuję 15 litrów, bo przez całe święta pijemy tylko ten kompot. Aby przygotować te wszystkie pyszności, potrzeba czasu i cierpliwości, co przy dużej aktywności zawodowej nie jest łatwe. Dlatego ja już w moje urodziny, 19

  • By nie traciły witamin

    ..., najsłynniejszy polski sadownik, któremu zawdzięczamy rozwój polskich sadów, na pytanie, czy należy obierać jabłko, odpowiadał: "Tak. I zjeść skórkę". Bo skórka jabłka zawiera 10 razy więcej witaminy C niż(...) prostu na półkach. Marchewkę, pietruszkę i seler najlepiej jest włożyć do skrzynki, a następnie przesypać piaskiem - warzywa nie stracą wody i będą świeże przez wiele miesięcy. Jabłka i gruszki możemy...

  • Obiad dobrze przemyślany

    ..., 2 puszki tuńczyka, 3 jabłka, 35 dag sera żółtego Ponadto: jedna duża szklana salaterka lub kilka mniejszych, pomidorki koktajlowe oraz koperek do dekoracji Ewentualnie: 2 ząbki czosnku, 30 dag szynki(...) z odrobiną soli. Gotuj je nie dłużej niż 8 minut. Gdy ostygną, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę. Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podobnie jak...