• Informacje na temat:

    buraki z czosnkiem i chrzanem

Przepisy na temat: buraki z czosnkiem i chrzanem
  • Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni. Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do butelek...

  • Warzywne placki

    Ziemniaczane z burakiem Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Przestudź je, polewając zimną wodą, obierz i wystudź. Ziemniaki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Olej rozgrzewaj porcjami. Nakładaj porcje...

  • Placki z buraczkami

    Sposób przygotowania Buraki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Po wyjęciu ostrożnie zdejmij folię, przestudź je, polewając zimną wodą i obierz z łupinek. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki oraz cebulę obierz. Wszystkie przygotowane warzywa drobno zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki dobrze wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem...

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Posiekaj drobno oraz wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Posmaruj roladę, wyłóż szynkę i zawiń. Posmaruj białym serem wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Posyp drobno posiekaną cebulą(...) z indyka Sposób przygotowania 1. Pierś indyka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną pietruszką. Plastry...

  • Osiem kroków do zdrowia

    ...1.  Sok z buraków Ma silne działanie alkaliczne, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Pomaga wzmocnić system immunologiczny. Dla poprawy odporności doskonale sprawdzają się też kiszone buraki i sok z kiszonek. One pomagają przywrócić prawidłową florę jelitową, a to punkt wyjścia do odzyskania pełni sił witalnych.   2. Kapusta Okłady z liści kapusty...

  • Modne kiszonki

    Buraki na barszcz Sposób przygotowania: 1. Buraki umyj, a następnie obierz bardzo cienko ze skórki (rób to w rękawiczkach). Jeśli są nieduże, możesz pozostawić skórkę, a jedynie odciąć twarde końcówki. 2. Przygotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż do wyparzonych słoiczków (lub jednego większego słoja). 3. Do każdego słoja włóż po jednym listku...

  • Siedem warzyw w jesiennym menu

    ...gotowany burak podany z chrzanem i kminkiem (popularne ćwikła) stymuluje pracę wątroby, odkwasza i ułatwia trawienie różnych mięs niwelując dyskomfort trawienny.  Pietruszka Warzywo w całości...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ew. pieprzem. Dodaj kremówkę, chrzan oraz podsmażone plastry kiełbasy i boczku z tłuszczem. Zagotuj. Wlej do bulionówek, dołóż buraki(...) w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając, powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem...

Artykuły na temat: buraki z czosnkiem i chrzanem
  • Zupa krem z buraka

    ...czerwone? Wymieńmy kilka najbardziej popularnych propozycji: buraki kiszone, pieczone, surowe, ćwikła z chrzanem, hummus, chłodnik, sok z buraków, carpaccio z buraka, browni i najlepsza zimowa opcja(...), zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy szczególnie trudno o świeże warzywa. Z korzyścią dla zdrowia Warzywa korzeniowe, w tym burak, najdłużej spośród wszystkich zachowują wartości odżywcze. Buraki wpływają...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...tylko ogórki czy kapustę, ale też buraki. A robi się to podobnie jak w przypadku wspomnianych ogórków. - Do słoika wkładamy obrane i pokrojone buraki, kawałek chrzanu, koperek, czosnek, gorczycę, listek laurowy i zalewamy wodą z solą (łyżka na litr wody). Po kilku dniach buraki są gotowe - tłumaczy Bareła i przyznaje, że z tak przygotowanych warzyw następnie robi surówki do obiadu, a sam zakwas...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraczana pasta do kanapek

    Sposób przygotowania: 1. Buraki myjemy, zawijamy w papier do pieczenia. Czosnek także zawijamy w papier. Pieczemy w 200°C - czosnek przez 40 minut, a buraki przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.  2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.  3. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika malaksera lub...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet fasolka szparagowa. Aby kiszonki były smaczne, muszą być zrobione z dobrej jakości jędrnych, zdrowych warzyw. Najlepiej kupować je u sprawdzonych sprzedawców. Czyste słoiki Warunkiem udanych przetworów...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Kiszonki: Zimowe skarby

    ...cukry proste zawarte w surowych roślinach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega gniciu.  Kisić można niemal wszystkie warzywa, a także owoce, m.in.: kapustę, ogórki, buraki, marchew(...) solanką (na litr wody łyżka soli).  5. Czosnek  Obrane ząbki czosnku włóż do słoika, razem z obranym chrzanem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i gorczycy. Zalej solanką (na...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...