• Informacje na temat:

    buraki z cebula do słoika

Przepisy na temat: buraki z cebula do słoika
  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • ...4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.

  • Karnawałowe potrawy

    Sałatka z buraków i śledzi Sposób przygotowania 1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę.  2. Do słoika wlej ocet winny lub sok z cytryny, wsyp szczyptę soli oraz cukru. Nakryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły...

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    ...przygotowania śledzia pod pierzynką potrzebujemy: średni słoik majonezu, 6 filetów śledziowych, 3-4 ogórki kiszone, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 buraki ugotowane, 3 jajka na twardo, ser żółty starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz. Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone...

  • Modne kiszonki

    Buraki na barszcz Sposób przygotowania: 1. Buraki umyj, a następnie obierz bardzo cienko ze skórki (rób to w rękawiczkach). Jeśli są nieduże, możesz pozostawić skórkę, a jedynie odciąć twarde końcówki. 2. Przygotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż do wyparzonych słoiczków (lub jednego większego słoja). 3. Do każdego słoja włóż po jednym listku...

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Sposób przygotowania 1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy.  2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor). 3. Farsz: Podsmaż...

  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    ...naczynia, szczelnie przykryj folią. Marynuj w lodówce przez dobę. Sałatka z burakami z winną nutą Sposób przygotowania Filety śledziowe mocz przez noc w zimnej wodzie. Buraki wyszoruj, gotuj we wrzątku przez 90 minut (ew. upiecz je). Miękkie buraki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki.  Cebulę obierz...

  • Pyszne potrawy ze śledziem

    ...wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika...

  • Kuchenne abc na listopad

    Zdrowe przyprawy Cebula i czosnek to smaczne warzywa przyprawowe. Jesienią mają dodatkową zaletę - chronią przed infekcjami. Nie żałuj ich więc do sałatek, surówek, past i sosów. A gdy poczujesz, że łapie cię przeziębienie, zjedz kanapkę z pikantnymi ząbkami lub wypij herbatkę z imbirem - przyprawą, która świetnie rozgrzewa i działa bakteriobójczo. Bukiet ziół Francuzi mówią na to bouquet...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...daniem jest również biała kiełbasa w słoikach. Przyrządza się ją na dwa sposoby - upychając całe zwoje kiełbasy do słoika lub rozdrabniając je na niewielkie kawałeczki. Całość zalewa się tłuszczem...

Artykuły na temat: buraki z cebula do słoika
  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    ...w plastry, ale grubsze. Ząbki czosnku przecinamy na pół. Buraki wkładamy do słoika albo naczynia z kamionki. Zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy sok z kapusty lub z ogórków albo skórkę z chleba, a na(...)"Kiszone buraki czy buraczany zakwas to klasyka naszej kuchni. Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie. Szczególnie, kiedy w naturalny...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Te wspaniałe buraki!

    Buraki marynowane Składniki: 2 kg buraków Sól 150 g cebuli perłowej 125 g cukru 375 ml octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut(...) i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na 5 plastrów. Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    .... Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, goździki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kilkanaście ziarenek gorczycy, a także listek laurowy oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Ułóż w słojach paski papryki i zalej ostudzoną zalewą. Na wierzch każdego (uprzednio wyparzonego) słoika wlej pół łyżeczki oliwy i dobrze zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlej dość ciepłą...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Sałatka buraczana w słoiku

    Ugotuj w łupinach buraki. Obierz i razem z marchwią zetrzyj na grube wiórka. Pokrój jabłka w słupki, a cebule w półplasterki. Warzywa zalej zalewą. Przełóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Zobacz także:

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...