• Informacje na temat:

    buraki w occie na zimę

Przepisy na temat: buraki w occie na zimę
  • Sałatki na ciepło

    ....  Buraczkowa z gruszkami Sposób przygotowania 1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki...

  • W sezonie można przygotować buraczki ćwikłowe na zimę, idealne na Święta.

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

  • Buraki na zimę. Zaleta: nie psują się w słoiku

  • Cukinia marynowana to idealny dodatek do wielu potraw.

  • Robiłam kurki w occie i od razu z biegu zrobiłam cukinię:) Lubię ją potem zimą do obiadku:)

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

Artykuły na temat: buraki w occie na zimę
  • Zupa krem z buraka

    ..., zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy szczególnie trudno o świeże warzywa. Z korzyścią dla zdrowia Warzywa korzeniowe, w tym burak, najdłużej spośród wszystkich zachowują wartości odżywcze. Buraki wpływają(...) i katarze (głównie sok), a także dla obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, jako antidotum na zgagę i dla wzmocnienia sił witalnych. Jak je podawać? Na ile sposobów można spożywać buraki...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Idealna pora na czerwone buraki

    Możemy z nich przyrządzić zupy, sałatki, soki, a nawet nalewki i lody. Do wyboru mamy buraki okrągłe i bardziej słodkie - podłużne. Najlepsze są te osiągające nie więcej niż 8 cm średnicy. Gotowanie Buraki zawsze gotuję w skórce, dzięki czemu nie tracą zbyt dużo soku i cennych witamin oraz minerałów. Warzywa gotują się od 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości. Żeby skrócić ten czas...

  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    .... Ugotowane warzywa miksujemy. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą. Sok z buraka : Blendujemy 2 buraki i 1 marchew z 1/2 szklanki wody. Można dodać garść natki pietruszki oraz pół pomarańczy...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    Teraz, gdy większość warzyw i owoców ma mało wartości odżywczych, sięgajmy po produkty, które straciły przez zimę niewiele cennych składników lub są szczególnie bogate w dobroczynne związki.

  • Jak przetrwać pylenie roślin?

    ​Zaczęło się - wszechobecne kichanie, kasłanie i łzawienie oczu. Jak sobie pomóc, zanim zasięgniesz rady alergologa?

  • Stłuszczenie wątroby

    ...karczoch. Warzywo to nie tylko pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, ale także zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez organizm. Odtruwająco na wątrobę działają buraki i marchew, zwłaszcza...

  • Kuracja na niedokrwistość

    Możesz przygotować również napój z łyżeczki ziela tysiącznika, bobrka trójlistnego i szczypty piołunu, zalej mieszankę 0,5 l zimnej wody. Odstaw na noc, rano zagotuj. Podziel na 2 porcje. Jedną wypij rano, drugą wieczorem. Jedz dużo kaszy jaglanej i jęczmiennej, buraki gotowane z olejem kukurydzianym lub dyniowym, marchew z kozieradką, seler, fasolę, soczewicę, kapustę, biały ser, rodzynki...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...zimę. Buraki marynowane Składniki na 4 słoiki (po ok. 300 ml):   1 i 1/2 szklanki białego octu winnego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc., 1 kg małych buraków, 3 szklanki wody(...)° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną...