• Informacje na temat:

    buraki w miodzie pieczone

Przepisy na temat: buraki w miodzie pieczone
  • Karnawałowe potrawy

    Sałatka z buraków i śledzi Sposób przygotowania 1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę(...). Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki.  3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków...

  • Przepis Olgi Smile

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    .... 3. Podpieczone warzywa i jabłko włóż do garnka. Dodaj koncentrat, przyprawy. Wlej 5 szkl. wrzątku i gotuj 20 minut. Wyjmij por i papryczki. Dodaj 2/3 soczewicy i zmiksuj na krem.  4. Zupę przelej do(...). Kapustę poszatkuj, gotuj osobno przez 15 minut.  3. Buraki zalej 2 szkl. wrzątku, posól, wlej sok z cytryny, gotuj 30-40 minut. Buraki obierz, potnij w słupki lub zetrzyj na grube wiórki. Podobnie...

  • Kurczak zawsze się sprawdza

  • Nie bój się cykorii

    ...mozzarelli układamy na wierzchu i wstawiamy wszystko do piekarnika. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy ser stopi się i delikatnie ozłoci. Inną zapiekankę zrobimy z pieczonymi burakami. Wydrążamy 2-3 buraki średniej wielkości. Cykorię kroimy w talarki, tak samo cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Farsz skrapiamy oliwą. Dodajemy sporo parmezanu i wypełniamy buraki. Wstawiamy do piekarnika...

  • Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

  • Soczyste udka ze słodką skórką. Gorczyca miło chrupie między zębami :)

  • Udka o lekko słodkawym posmaku nie każdy lubi, ale każdy powinien skosztować ;)

  • I znów buraki. Ale cóż ja na to poradzę, że buraki uwielbiam? Tym razem na sposób orientalny. Bo przecież czasem warto wypróbować coś z kuchni egzotycznej. W tym wypadku chodzi o kuchnię indyjską, którą osobiście bardzo cenię i uwielbiam jej charakterystyczne smaki. Dziś przedstawiam więc buraki z pomidorami po indyjsku. Niskokaloryczne i łatwe do przyrządzenia – ja przygotowałam to danie z warzyw pozostałych po gotowaniu barszczu, ale warto wiedzieć, że pieczone buraczki smakują w tej...

  • Zdrowa i smaczna przekąska. Łatwy do zrobienia dodatek do obiadu.

Artykuły na temat: buraki w miodzie pieczone
  • Księga smaków: Miód pszczeli

    ...zagotuj, dodaj mięso i duś, aż wołowina będzie miękka. Przed podaniem dopraw miodem gryczanym (3 łyżki). Podawaj z brązowym ryżem. Warzywa pieczone w miodzie Marchew, pietruszkę i buraki umyj...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Weź się za wołowinę!

    ...w occie, miodzie i przyprawach. Stężały wałek pokrój na 4 kawałki i podaj na plastrach buraczków. Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami Składniki: 200g(...). Antrykot z karmelizowanym burakiem i jabłkiem Składniki: 2 antrykoty 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 4 młode buraki 50 g cukru 50 ml octu balsamicznego 150 ml czerwonego wina...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...