• Informacje na temat:

    buraki na ciepło z cebulą

Przepisy na temat: buraki na ciepło z cebulą
  • Warzywne placki

    Ziemniaczane z burakiem Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Przestudź je, polewając zimną wodą, obierz i wystudź. Ziemniaki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa(...). 5 minut. Ugotowany kalafior odcedź, osącz. Od razu rozgnieć go widelcem, połącz z podsmażoną marchewką i cebulą. Masę warzywną odstaw, by przestygła. Potem dodaj do niej mąkę kukurydzianą, jajka oraz...

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

  • Modne kiszonki

    Buraki na barszcz Sposób przygotowania: 1. Buraki umyj, a następnie obierz bardzo cienko ze skórki (rób to w rękawiczkach). Jeśli są nieduże, możesz pozostawić skórkę, a jedynie odciąć twarde końcówki. 2. Przygotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż do wyparzonych słoiczków (lub jednego większego słoja). 3. Do każdego słoja włóż po jednym listku...

  • Uwielbiam buraczki w każdej postaci, bo są zdrowe, smaczne i dodają mnóstwo energii. Te na ciepło, podawane do obiadu przypominają mi smaki dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam na moją wersję tego dania, przygotowaną z pieczonych buraczków, jabłka i cebulki. Smacznie polecam :)

  • Smakowite grzanki z kaszanką

    ...ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół.  Sposób przygotowania Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią. Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Wegetariańskie mini tarty z botwinką

    ...lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.   Wskazówka: Zamiast kilku małych porcji można upiec także jedną dużą tartę. 

Artykuły na temat: buraki na ciepło z cebulą
  • Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

    Oraz majonezem, burakami i piklowaną cebulą. Przepis Grzegorza Łapanowskiego.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Lecznicza moc warzyw

    ...buraki, cztery łyżki miodu, trzy centymetry imbiru, szczypta cynamonu.  Buraka obierz,  zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka. Dodaj miód, posiekany imbir, cynamon. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, pilnując, by płyn nie zaczął wrzeć. Zlej płyn do butelki, pij co godzinę po łyżce.  Na wrzody żołądka  Potrzebne będą: dwa duże buraki, łyżka soku z cytryny, cztery szklanki wody...

  • Sosy do warzyw na ciepło Knorr raz na zawsze rozwiązały problem gotowanych warzyw o mało wyrazistym smaku. Dostępne w 4 wariantach smakowych pozwalają w prosty sposób przyrządzić pyszne, aromatyczne dania warzywne. Zostały one docenione przez konsumentów, którzy przyznali sosom Knorr wyróżnienie „Produkt Roku 2014”. Fot. 123RF.COM/PICSEL Sosy do warzyw na ciepło Knorr to linia 4 wariantów smakowych w zależności od rodzaju warzyw, do których są dedykowane: serowo-kremowy do brokułów i...

  • Zimą dbaj o nerki

    Buraki, seler, marchewka, pietruszka - te warzywa przez większość roku jemy w surówkach. O tej porze roku, gdy chcemy się rozgrzać, warto jeść te jarzyny gotowane krótko na parze z małą ilością soli lub...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Mielone z warzywami

    ...: 1 nieduża cebula, 200 g mielonej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 4 łyżki gotowanego ryżu, 200 ml kwaśnej śmietany, oregano, sól, pieprz, 50 g masła. Buraki dobrze wyszorować szczoteczką, ułożyć w brytfannie(...). Nadzieniem napełnić wyżłobione buraki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pokropić kwaśną śmietaną, zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Wiosna tuż, tuż...

    ...kilka korzeni). Również warzywa gotowane: buraki, ziemniaki (same nie utuczą, niebezpieczne są dodatki: sosy, tłuszcz), różne mrożonki. Trzeba je tylko przyrządzać tak, by zachowały...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...