• Informacje na temat:

    buraki czerwone na obiad

Przepisy na temat: buraki czerwone na obiad
  • Krem z czerwonych warzyw z aioli

    Czerwień to ognisty kolor, który dodaje energii i pobudza do działania. Ta zasada sprawdza się również na talerzu. Nowość marki PROSTE HISTORIE, czyli Zupa Krem z czerwonych warzyw, to rozgrzewająca i pyszna propozycja na smaczny, domowy obiad.

  • Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

    Pierś z dzikiego bażanta, kasztany, duszona czerwona kapusta, sos aromatyzowany jałowcem Składniki: 1 bażant 20 g kasztanów 1 szt. czerwonej kapusty 1 jabłka 300 g ziemniaków 1 szt(...) Porto 1 butelka czerwonego wina 10 ziarenek jałowca Z bażanta wycinamy pieści i udka. Pozostały korpus zapiekamy w piekarniku. Następnie wstawiamy z niego wywar z warzywami, który gotując...

  • Ziemniaczane racuchy

    Kiedy nie masz pomysłu na obiad - wypróbuj koniecznie nasz przepis. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób smakują wyjątkowo. Zrobione placuszki możesz podawać solo, albo z dodatkiem mięsa.

Artykuły na temat: buraki czerwone na obiad
  • Buraki: Poprawią morfologię i oczyszczą jelita ze złogów

    Burak jest bogatym źródłem witamin, które wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawiera pierwiastki odkwaszające organizm, oraz pektyny, które wspomagają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Buraki dostarczają też sporo sacharozy, powinny więc na nie uważać osoby z cukrzycą.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraki marynowane

    Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    Zapytani o to, co jedliśmy na obiad, najczęściej wymieniamy poszczególne składniki posiłku o surówce wspominając ewentualnie na końcu. Nie doceniamy roli warzyw i ich wpływu na nasze zdrowie. Przejadły ci się? Poszukaj nowych połączeń smaków.

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Tymi przepisami zaskoczysz bliskich. Doskonale sprawdzą się, jako propozycja na weekendowy obiad. Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami Składniki: około 0.5 kg mięsa wołowego 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol 20 dag boczku wędzonego w kawałku 2 marchewki 1 pietruszka (razem z natką) 1 cebula 1 mały seler 2 średnie ogórki kiszone 1 ziemniak 1 mała papryczka chili 1 cytryna opakowanie czarnych oliwek 1 papryka czerwona 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 2...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?

    Potrzebujesz żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, więc powinnaś jeść czerwone mięso, natkę, banany, pełnoziarniste pieczywo i pić sok z buraków. Każdy posiłek ma się składać przynajmniej w 1/3 z warzyw lub owoców. Nie zapomnij też o orzechach i olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia – spożywaj przynajmniej 2 łyżki dziennie. Pij co najmniej 1,5 litra bogatej w elektrolity (magnez, potas...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

Wideo na temat: buraki czerwone na obiad
  • Jak zrobić czerwone naleśniki?

    , które zawsze się sprawdza! Przepis na czerwone naleśniki to prosty sposób, by odmienić ich klasyczny wygląd - wystarczy odrobinę soku z buraków do ciasta! A do tego - przepyszne nadzienie ze szpinaku, pomidorów i czerwonej soczewicy: to doskonały sposób na obiad!