• Informacje na temat:

    buraki cwiklowe z chrzanem

Przepisy na temat: buraki cwiklowe z chrzanem
  • ​Ćwikła

    Połączenie smaku słodkich buraków z ostrym chrzanem - czyli klasyka, której nie sposób nie lubić.

  • Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na zdrowe, probiotyczne sałatki i sosy, można też wykorzystać je w zupie czy innej potrawie na ciepło.

  • Przepis krótki ale konkretny, muszę skończyć temat przetworów. Buraczki ćwikłowe bardzo zdrowy dodatek do m.in. mięs, kaszy a nawet jajek ugotowanych na twardo. Przydadzą się także na wielkanocny stół. Najlepiej smakują schłodzone.

  • Tradycyjna, wielkanocna ćwikła. Świetny dodatek do gotowanych jaj i do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie w domu często stosowana jako warzywne dopełnienie drugiego dania.

  • od Beatki

  • Przepis minimalistyczny - tylko buraki, woda i sól. Mniam!

  • Tradycyjny, smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

  • Przepis na nietypowe, ale bardzo smakowite połączenie świeżej marchewki i ćwikły z chrzanem, które pozwala nam uzyskać pięknie różowy oraz zdrowy dodatek do obiadu :)

  • Ćwikła z chrzanem

  • Na Święta tradycyjnie mamy swojskie wędzone polędwiczki, szynkę, kiełbasę. A do takich wędlin najlepiej pasuje ćwikła.

Artykuły na temat: buraki cwiklowe z chrzanem
  • Burak w wielu wariantach

    Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania. Możemy je gotować, zapiekać, kisić, a także spożywać na surowo w postaci surówek i soków. Korzystajmy z nich jak najczęściej. Warto, bo burak to niebagatelny pakiet zdrowotnych mocy.

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Starannie umyte buraki ugotuj ze skórką, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obrany chrzan również zetrzyj na drobnej tarce i przelej wrzątkiem. Połącz z burakami, dopraw cukrem, solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przyrządź na kilka dni przed podaniem.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • 4 rady, jak zlikwidować  niedobory krzemu

    Pierwiastek ten dba nie tylko o skórę i kości. Chroni też przed miażdżycą.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Letnia angina

    Angina to nie tylko jesienno-zimowa przypadłość. Często dopada nas, gdy za oknem piękna pogoda.

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Wiosenne prace w warzywniaku i sadzie

    Wiosna już w pełni pokazała swoje oblicze, a w ogrodzie i sadzie rozpoczął się pracowity czas. W tym okresie odchwaszczamy, siejemy, nawozimy i pielęgnujemy rośliny. W kwietniu przede wszystkim skupiamy się na wysiewaniu nasion do gruntu, z kolei maj jest miesiącem ponownego oprysku drzew, po ich zakwitnięciu.

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...