• Informacje na temat:

    buraki cieciorka

Przepisy na temat: buraki cieciorka
  • Cieciorkowa tarta ze spiralkami

    Pomysł na oryginalny obiad.

  • Zaskakująca, prosta i bardzo zdrowa przekąska, która nie pójdzie w biodra

  • Wegetariańskie kotlety

    ...wchłoną wodę. Przestudź. Piekarnik rozgrzej do 200 st.  2. Buraki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podpraż ziarna...

  • Burak to bardzo wartościowe warzywo charakteryzujące się dużą zawartością żelaza i kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, wapnia, potasu oraz ma właściwości odkwaszające organizm. Tak więc jedzmy buraki!!

  • Zupy oczyszczające

    ...na oliwie. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut (aż buraki będą miękkie). Całość zmiksuj i podawaj np. z uprażonymi nasionami, pestkami, szczypiorkiem i pokruszonym serem feta. Buraki możesz też upiec w folii w piekarniku i dodać do bulionu pod koniec gotowania - zupa zyska nieco inny, głębszy smak. Ogórkowa z kaszą Sposób przygotowania Marchew, pietruszkę...

  • Super a la orzeszki do schrupania, łatwe do zrobienia, zdrowe i smaczne.

  • Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub włoskim grochem, zagościła w moim domu od niedawna. Ale zagościła na stałe. Jest bardzo smaczna, bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna. Dzisiaj, jako dodatek do obiadu, cieciorka podsmażona ze szpinakiem. Świetnie smakuje z kurczakiem po myśliwsku. Danie to może jednak również występować samodzielnie.

  • Pieczona ciecierzyca to zdrowa, chrupiąca przekąska. Można ją przyprawiać na wiele sposobów i smaków. Poniżej propozycja słono-ostra.

  • Dziś przedstawiam danie równie smaczne i sycące, jak znana wszystkim fasolka po bretońsku, tyle że w wersji wegańskiej i bez mięsa :) Nastały chyba czasy, których się wcześniej nie spodziewałam... niedługo i weganie znajdą u mnie coś dla siebie, no koniec świata :) Przepis podpatrzyłam na Jadłonomii i troszeczkę przerobiłam. Danie jest wyjątkowo fajne, bo poza moczeniem ciecierzyczy jego przygotowanie trwa dosłownie 15-20 minut, czyli jest idealne, kiedy wracamy zmarznięci do domu i...

  • Sprawdzony przepis na "Cieciorka po bretońsku"

Artykuły na temat: buraki cieciorka
  • Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

    ​Dobre źródło łatwo przyswajalnego białka stanowi chude mięso drobiowe, cielęcina, wieprzowina, wołowina, a także jajka. Dieta powinna również zawierać dużo roślin strączkowych: grochu, fasoli, cieciorki oraz soczewicy.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraczkowy hummus

    Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Wypróbuj przepis na hummus na bazie buraczków.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Świętuj bezpiecznie

    ...dobrym źródłem białka i niewielu kalorii. Zawierają cholesterol, który nie podnosi ryzyka chorób naczyń. Przyprawiaj chrzanem i ćwikłą. Poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, a buraki...

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...

  • Szybka odnowa na diecie zasadowej

    ..., soczewica, cieciorka) ★ wszystkie warzywa i owoce, także suszone (ale bez konserwantów), zioła świeże i suszone, przyprawy ★ oleje roślinne i oliwa, oliwki, masło, mleko i jego przetwory(...) 30 proc.). Jednak warzywa i owoce nadal powinny być głównym składnikiem posiłków - jedz je pięć razy dziennie. Mistrzowie oczyszczania ★ Buraki ćwikłowe nie tylko odkwaszają, ale też mają bardzo...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Jaglany burger wegetariański

    Połączenie składników i przypraw nie jest w burgerze przypadkowe, i daje się w nim poczuć klimat orientalnej kuchni wschodniej - jednej z najzdrowszych.

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...