• Informacje na temat:

    burak z octem

Przepisy na temat: burak z octem
  • Jesienna sałatka z buraków

    Warzywa korzeniowe królują niepodzielnie w jesiennym sezonie. Są nie tylko smaczne, ale dostarczają cennych składników odżywczych. Buraki zasługują na szczególne uznanie, gdyż smakują zarówno w zwykłych potrawach, jak i w kiszonkach.

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Wytrawne crumble - buraki pod chlebową kruszonką

    Zwykle pod złocistą kruszonką skrywamy pyszne, sezonowe owoce. Jednak inspirując się prostym deserem crumble, możemy przygotować jego wytrawną wersję na bazie buraków.

  • Przepis gospodyni księdza.

  • Krem z pieczonych buraków

    Sposób przygotowania Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, smaż chwilę. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę buraki. Całość zalej bulionem i dodaj listki laurowe. Gotuj 10 minut, wyjmij liście laurowe, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i octem winnym. 

  • Pyszna mizeria z octem i oliwa. Bedzie samkowac bardzo dobrze jako dodatek do obiadu na upalne dni. Bardzo popularna forma mizerii w Niemczech. Polecam serdecznie.

  • Spring rollsy z burakiem

    Sposób przygotowania Tofu pokrój wzdłuż na wąskie paski. Buraki obierz ze skórki i za pomocą obieraczki julienne pokrój je na cieniutkie paseczki. Pomidory z zalewy pokrój w paski, a rukolę skrop(...) środek arkusza wyłóż: rukolę, suszone pomidory, julienne z buraków i wędzone tofu. Papier zwijaj niemalże jak tortillę, pamiętając o podwinięciu boków. Całość sklei się po chwili, gdy papier lekko...

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • Buraki na stół!

    Z buraków można zrobić dosłownie wszystko.

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

Artykuły na temat: burak z octem
  • Wielka księga smaków: burak

    ...w cienkie plasterki gotowane buraki. Wszystko posyp piórkami czerwonej cebuli, skrop octem balsamicznym, posyp czarnym pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu rozłóż kawałki sera koziego. Tarta jest gotowa, kiedy(...)To rubinowe warzywo ma w sobie wielki potencjał. Jego delikatny, słodki smak sprawdza się w sałatkach, zapiekankach i innych daniach. Można je piec, gotować, kisić. Nie doceniamy zalet buraków...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Sałatka z pieczonym burakiem

    Składniki: 1 burak 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki orzechów nerkowca Pieprz i sól  do smaku  Mieszanka sałat Niebieski ser Burak pokrój w kostkę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C Oliwę zmieszaj z octem. Sałatę wyłóż na talerz, dodaj burak, ser, prażone orzechy. Skrop sosem. Dopraw solą i pieprzem.

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Carpaccio z buraka

    Sposób przygotowania: 1. Buraki myjemy, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy od wrzenia około 40 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na szatkownicy ścieramy buraki na bardzo cienkie(...) z oliwek, by powstał sos. Pstrąga dzielimy na 8 części.  3. Plastry buraków układamy na czterech talerzach. Na każdym kładziemy plaster jabłka, po 2 kawałki pstrąga, posypujemy jabłkiem w kostkach...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Chłodnik po litewsku – z botwinki i buraków

    ...i szczypiorku oraz ogórki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i octem. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z połówką ugotowanego jajka, udekorować pozostałym posiekanym...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Zupa krem z buraka

    Burak czerwony to warzywo o nieskończonej ilości zastosowań. Jego wartości odżywcze i prozdrowotne ciężko przecenić. Działa odkwaszająco: powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia, a wszechobecny stres i wysokoprzetworzona żywność sprawiają, że coraz trudniej ją osiągnąć. Obecny w jadłospisie burak pozwala przybliżyć alkaliczną stronę zdrowia.

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

Zdjęcia na temat: burak z octem