• Informacje na temat:

    burak czerwony sałatka

Przepisy na temat: burak czerwony sałatka
  • Piknikowa sałatka z pomarańczą i burakami

    Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.

  • Jesienna sałatka z buraków

    Warzywa korzeniowe królują niepodzielnie w jesiennym sezonie. Są nie tylko smaczne, ale dostarczają cennych składników odżywczych. Buraki zasługują na szczególne uznanie, gdyż smakują zarówno w zwykłych potrawach, jak i w kiszonkach.

  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    W okresie zimowym szczególnie powinniśmy stawiać na pokarmy bogate w składniki odżywcze. A doskonale w tym wypadku sprawdzą się buraki – warzywa, w których znajdują się m.in. wspomagające odporność antycyjany. ​Warto również pamiętać o niezwykłych walorach smakowych oraz o mnogości możliwości wykorzystania ich w przeróżnych daniach. Dokładnie 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. Tego dnia warto...

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    ...przypływ energii. Sałatka buraczkowa z ogórkami Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj. Zalej wrzątkiem i gotuj w łupinkach 90 minut. Odcedź, przestudź. Obierz i pokrój w kosteczkę(...)Bukiet sałat z czerwonymi pomarańczami Sposób przygotowania: 1. Marchewki obierz, umyj, pokrój krajalnicą albo nożem szczelinowym do obierania warzyw w cienie szerokie paski. Włóż je na...

  • Trójkolorowa sałatka

    Składniki: 8 małych buraków 300 g pieczonego mięsa kurczaka 4 garście zielonych listków, np.: natki, rukoli, mięty czerwona cebula 150 g sera pleśniowego 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/3 szklanki oliwy 1/4 szklanki czerwonego octu winnego łyżeczka musztardy łyżeczka miodu Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Buraki umyj, zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Włóż...

  • Sałatka burakowo-ananasowa

    Składniki: puszka ananasów w plastrach 200 g buraków gotowanych 2 filety z sardeli 100 g selera naciowego sól 4 łyżki octu jabłkowego pieprz, pół łyżeczki cukru łyżka płatków owsianych zielona cebulka 60 g masła 2 bułki dyniowe czerwony pieprz i listki selera do dekoracji Przygotowanie: Plastry ananasa i buraki pokroić w kostkę. Sardele drobno pokroić. Selera pokroić...

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców, najlepiej podzielonych na pięć porcji, z których jedną może stanowić szklanka soku owocowego lub warzywnego – tę zdrową zasadę regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków...

  • Barszcz postny (od 7. miesiąca)

    Na wigilię warto przygotować potrawy w taki sposób, by mogło je skosztować twoje dziecko. Oto przepis na barszcz czerwony.

  • Bomby witaminowe dla twojego malucha

    ...malinowe, średnia marchewka, mały burak, 4 łyżki soku ze świeżej pomarańczy. Przygotowanie: Umyj i sparz pomidory. Obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Marchewkę i buraka obierz, umyj i pokrój w plastry. Pomarańczę sparz i wyciśnij z niej sok. Zmiksuj pomidory z marchewką i burakiem. Dodaj do koktajlu sok z pomarańczy. Wymieszaj dokładnie całość. Przelej do wysokiej szklanki. Kiedy podać...

  • Jarmuż z piekarnika

    Sposób przygotowania 1. Sos: wymieszaj składniki sosu - dopraw go szczyptą soli i pieprzu. Odstaw w zakręconym słoiku, w temperaturze pokojowej.  2. Sałatka: jarmuż umyj i dobrze osusz. Porwij na kawałki. Buraki obierz i pokrój na półplasterki. Jarmuż i buraki rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmaruj sosem. Piecz w 180 st. przez 20-25 minut. Ważne, by buraki nie dotykały jarmużu...

Artykuły na temat: burak czerwony sałatka
  • Sałatka z kolorowych buraków z granatem i szynką

    Zdarza mi się, że buraki, które mam zasypane piaskiem, zaczynają wegetację. Wyciągam je, wsadzam do doniczek i pozwalam, aby wypuściły listki. Kilka takich listków może wspaniale wzbogacić smak sałatki.

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Sok z buraka na zdrowie

    Z​drowotne właściwości czerwonych bulw są tak wyjątkowe, że 24 listopada ustanowiono nawet Dzień Buraka. Rzecz jasna, najzdrowszy jest świeżo wyciskany sok buraczany, ale nie tylko. Coraz więcej fanów zyskuje również zakwas. Kto przede wszystkim powinien włączyć te produkty do codziennego jadłospisu?

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Sok z buraka na zdrowie

    ...1. Nieodporni na infekcje, chorzy na raka  Picie soku pobudza grasicę do produkcji limfocytów T zwalczających wirusy, bakterie i grzyby. Mało tego! Betacyjany nadające burakom intensywnie czerwoną barwę hamują namnażanie się komórek rakowych. To właśnie dlatego sok z buraków jest zalecany zarówno w profilaktyce raka, jak i chorym będącym w trakcie radio- oraz chemioterapii...

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Sok z buraka na zakwasie

    ...1. Nieodporni na infekcje, chorzy na raka Picie soku pobudza grasicę do produkcji limfocytów T zwalczających wirusy, bakterie i grzyby. Mało tego! Betacyjany nadające burakom intensywnie czerwoną barwę hamują namnażanie się komórek rakowych. To właśnie dlatego sok z buraków jest zalecany zarówno w profilaktyce raka, jak i chorym będącym w trakcie radio- oraz chemioterapii...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Pokochaj buraki

    Nie dość, że zdrowe to bardzo pyszne. Oto kilka pomysłów na wykwintne dania a czerwonymi burakami.

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

Wideo na temat: burak czerwony sałatka
  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową

  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową

  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową