• Informacje na temat:

    buraczki z porem

Przepisy na temat: buraczki z porem
  • Barszczyk z młodych buraczków z jajkiem

    ...z wywaru pokrój w plasterki. Buraczki obierz, pokrój w słupki. Liście z botwinki grubo posiekaj. Marchewkę, buraczki i botwinę wrzuć do wywaru. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, octem, majerankiem oraz kurkumą. 3. Barszczyk gotuj ok. 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Zabielaj śmietaną. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekoruj posiekaną natką i szczypiorkiem.

  • Risotto z warzywami

    ...zrumienionymi pestkami dyni. Buraczkowe pachnące tymiankiem Sposób przygotowania Buraczki obierz i grubo zetrzyj. Obierz cebule i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę...

  • Składniki na 4 osoby : 1 filet podwójny z kurczaka, 4 marchewki, 2 pietruszki, cebulka, por, seler, 3 torebki ryżu, przyprawy.

  • Bułki z pożywnym nadzieniem

    ...pieczarkami. Rozłóż jajka. Posyp dymkami. Przykryj wierzchami bułek. Paluchy z pieczonymi warzywami Sposób przygotowania Buraczki wyszoruj, zawiń każdy osobno w folię aluminiową (wcześniej możesz folię cienko posmarować olejem). Buraczki postaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 50-60 minut. Bakłażan oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Posyp je...

  • Dania na cały tydzień

    ..., musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Grzyby odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do śledzia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do(...), zioła prowansalskie i majeranek. Oblej sosem buraczki, odstaw.  2. Ryż ugotuj na sypko, jajka ugotuj na twardo, posiekaj i dodaj do ryżu razem z pokrojonym miąższem z buraczków. Rodzynki namocz...

  • Smaczne posiłki na każdy dzień

    Pyszne i pożywne. Umilą każdy dzień!

  • Dieta maluszka

    Po 4. miesiącu - ziemniaki, marchew, dynię, jabłka, maliny, czarne jagody. Po 5. miesiącu - buraczki, kabaczek, pietruszkę, porzeczki, winogrona. Po 6. miesiącu - brokuły, pomidory (w zupie), arbuza, morele, sok z aronii. Po 7. miesiącu - kalafior, szpinak, fasolkę szparagową, agrest, gruszkę. Po 8. miesiącu - seler, groszek zielony, szparagi, kalarepę, wiśnie, brzoskwinie. Po...

  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    ...przygotowaną sałatkę. Najlepiej smakuje schłodzona. Buraczki zasmażane 1. Buraki zetrzeć na tarce 2. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do buraków. 3. Dodać...

  • Nowe przepisy na mielone

    ...odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Buraczki pokrój w kosteczkę. Główkę czosnku oczyść, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połowę czosnku podziel na ząbki, obierz je i posiekaj. Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, buraczki oraz posiekaną natkę i czosnek. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z mięsnej masy uformuj małe okrągłe kotleciki, lekko spłaszcz je dłonią. 2. Szalotki...

Artykuły na temat: buraczki z porem
  • Zupa z młodych warzyw

    Młoda kapusta, rzodkiewka czy buraczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Więcej warzyw i owoców to aż pięć nowych korzyści dla zdrowia!

    Zjadaj co dnia nawet sześć porcji warzyw i cztery owoców. Porcja to np.: 1 pomidor, 1 szklanka różyczek brokuła, 1/2 szklanki tartych buraczków, 1 jabłko, 2 mandarynki. Taka ilość roślinnych pokarmów zapewni ci nie tylko szczupłą sylwetkę i zdrowy układ krążenia!

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Właściwości botwiny. Z czym ją jeść

    Młode buraczki ćwikłowe i ich listki zawierają mnóstwo cennych substancji. Więcej nawet niż dojrzałe bulwy. Warto więc korzystać ze sprzyjającej pory i zajadać się botwinką.

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Botwinka na młodej włoszczyźnie

    Umyj i obierz marchew, pietruszki i seler. Oczyść bardzo dokładnie pora. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś do miękkości.  Umyj botwinkę i ją posiekaj. Buraki obierz. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle.  Wyjmij z garnka marchew, pietruszkę, por i seler. Odciśnij z płynu i odłóż na bok.  Do wywaru przełóż buraczki...

  • Nowa książka Iny Rybarczyk dostępna w księgarniach już od 14.11! W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są...