• Informacje na temat:

    buraczki z kwasu buraczanego

Przepisy na temat: buraczki z kwasu buraczanego
  • Niedoceniane buraki, a tak ważne w diecie dziecka!

    Można je kupić przez cały rok i wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Niestety, buraki należą do najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni, a przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.

  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    ...potasowej. Od tamtej pory burak gości na rodzimych stołach regularnie, wyszczególniając wigilię Bożego Narodzenia. Buraki to zdrowie! Buraki to źródło tak ważnego dla kobiet kwasu foliowego, który(...) przygotowaną sałatkę. Najlepiej smakuje schłodzona. Buraczki zasmażane 1. Buraki zetrzeć na tarce 2. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do buraków. 3. Dodać...

  • Sushi po polsku

    ...2 garści świeżego szpinaku. Buraczane sushi ze śledziem Sposób przygotowania: 1. Buraczki ugotuj do miękkości (ok. 75 minut). Wystudź. Potem krajalnicą pokrój na cieniutkie plasterki...

Artykuły na temat: buraczki z kwasu buraczanego
  • Właściwości botwiny. Z czym ją jeść

    Młode buraczki ćwikłowe i ich listki zawierają mnóstwo cennych substancji. Więcej nawet niż dojrzałe bulwy. Warto więc korzystać ze sprzyjającej pory i zajadać się botwinką.

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Leczą anemię, grypę i nadciśnienie. Jedz je jak najczęściej

    Dostępne przez cały rok i wciąż niedoceniane. Buraki w naszej kuchni są synonimem warzywa pospolitego i banalnego. A przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.

  • Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a skutki jego niedoborów mogą mieć fatalne konsekwencje. Fot. 123RF/Picsel Kwas foliowy należy do folianów, czyli witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Są one niezbędne w naprawie oraz prawidłowym funkcjonowaniu kwasów RNA i DNA. Jak wskazują badania, działanie kwasu foliowego jest szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu, czyli w życiu płodowym i niemowlęctwie. Dzieje się tak dlatego, iż...

  • Schłodź się po litewsku!

    ...wykwintny. Na różne sposoby przygotowuje się również bazę chłodnika wykorzystując kwas buraczany, botwinkę, młode buraczki, wywar, a nawet piwo. W sytuacji kiedy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Letni jadłospis maluszka od A do Z

    ...porcji jogurtu naturalnego dodaj kilka drobno pokrojonych rzodkiewek, kawałek startego ogórka, posiekany szczypiorek lub koperek i kilka łyżeczek koncentratu buraczanego (szukaj go w sklepach(...) chrupki. Z jak zupa krem Do wytrawnej zupki dla szkraba, w zależności od tego, co najbardziej lubi, możesz dodać marchewkę, ziemniaki, brokuły, fasolkę szparagową, buraczki, pomidora czy...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...