• Informacje na temat:

    buraczki z cebulą w słoikach

Przepisy na temat: buraczki z cebulą w słoikach
  • Modne kiszonki

    ...laurowym, obranym ząbku czosnku oraz ziarenku czarnego pieprzu. Wymieszaj wodę z solą. Zalej buraczki, dociskając je. Muszą być całkowicie przykryte. 4. Słoiczki zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Później przenieś je do piwnicy lub zimnej spiżarki (idealna temperatura to 10 st. C). Buraczki ukiszą się po 2-3 tygodniach. Wypróbuj, bo warto Buraczki możesz także wykorzystać do...

  • Smaczny i tani dodatek do obiadu. Serdecznie polecam.

  • Różowa sałatka - przysłała Lida

    Słoik marynowanych buraczków; 4 jajka ugotowane na twardo; 1 duża cebula; słoiczek majonezu Hellmans.

  • Buraczki mają wyraźny smak, ale nie są ostre.

  • Karnawałowe potrawy

    .... Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki.  3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków...

  • Buraczki na zimę w trochę innej wersji - z papryką. Przepis od mojej mamy.

  • Kuchenne abc na listopad

    ...garni. Klasyczny to natka, tymianek i liście laurowe. Zioła składa się w pęczek, związuje i wrzuca do zupy, sosu lub gulaszu. Taki bukiet z łatwością można później wyjąć i wyrzucić. Buraczki na zupę...

  • Najlepsze. Pyszne delikatne buraczki z posmakiem jabłkowym.

  • Buraki na stół!

    ...w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują dzięki niej wykwintny smak. 3. Zasmażane buraczki można zastąpić purée z buraków. Pieczemy je w całości przez 30-40 minut, zawinięte z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Potem przecieramy przez...

  • Pyszna sałatka z buraczków na zimę. Doskonała do obiadu. Smakuje nawet dzieciom!

Artykuły na temat: buraczki z cebulą w słoikach
  • Lekkie koreczki ze śledziem i buraczkami

    ...i włóż do słoika, przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej je olejem i odstaw na dobę do lodówki. Umyte buraki upiecz w folii aluminiowej z solą i pieprzem(...) z miodem i octem, a powstałym sosem polej buraczki. Pieczywo pokrój w małe trójkąty, serca lub kółka (najlepiej foremką). Ułóż na nich warstwę buraczków, następnie kawałek śledzia. Posyp siekanym koperkiem.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Buraki marynowane

    Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...obrany czosnek i wszystko zagotuj. Zalewę przecedź, a przyprawy rozdziel równo do słoiczków. Buraczki włóż do słoików z przyprawami. Zalewę ponownie zagotuj, gorącą zalej buraczki i od razu starannie zakręć. Pasteryzuj je 20 min. Z marynowanych buraczków przygotujesz zimą pyszną sałatkę. Pokrojone w kostkę 3 buraczki połącz z małą czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, 1/4 opakowania sera feta...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...warzywa takiej jak bób, paprykę, kalafiora lub buraczki warto zblanszować. W ogrodzie obrodziło? Wykorzystaj piwnicę Większość owoców i warzyw, zwłaszcza tych rosnących na naszej działce, możemy(...) przetworów i zamknij w słoikach zapach lata i maksimum wartości odżywczych. Klasyczne "słoiki" (np. dżemy i musy) przyszykujesz nie tylko z jabłek, gruszek lub wiśni. Ze śliwek lub pigwy mogą powstać...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...