• Informacje na temat:

    buraczki na zupę do słoików

Przepisy na temat: buraczki na zupę do słoików
  • Chłodnik litewski

    Zupa na upały.

  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    ...cukru. Warzywa dokładnie myjemy, buraczki obieramy cienko (ale niekoniecznie). Buraczki i liście kroimy tak, jak lubimy, w grubą kostkę, a łodygi i liście możemy posiekać drobniej. Koper myjemy, osuszamy i siekamy, podobnie szczypior. Czosnek kroimy w plasterki. Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy mieszankę botwinki, buraczków, kopru, szczypioru i czosnku, ugniatamy wszystko dokładnie. Wodę...

  • Kuchenne abc na listopad

    ...garni. Klasyczny to natka, tymianek i liście laurowe. Zioła składa się w pęczek, związuje i wrzuca do zupy, sosu lub gulaszu. Taki bukiet z łatwością można później wyjąć i wyrzucić. Buraczki na zupę Pokrój 3 kg ugotowanych buraków. Zalej 3 szkl. wody, dodaj po 1.5 szkl. cukru i octu, czosnek i 1.5 łyżki soli. Odstaw na noc, przełóż do słoików. Pasteryzuj ok. 15 minut.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...jeszcze można zakisić w słoiczkach? Praktycznie wszystko – buraczki, patisony, grzyby, fasolkę szparagową, a nawet oliwki, które na sklepowych półkach dostępne są właśnie w wersji kiszonej. Wszystkie...

Artykuły na temat: buraczki na zupę do słoików
  • Księga smaków: Śledź

    To jedna z najzdrowszych ryb. Zawiera pełnowartościowe białko, niezwykle cenne nienasycone kwasy omega-3 oraz mnóstwo witamin. A przy tym wcale nie tuczy! Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. W pysznej sałatce Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Te wspaniałe buraki!

    ...i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na 5 plastrów. Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki(...) 6 talerzy. Wlać zupę. Podawać z krewetką, pesto i śmietaną. 10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...wypijaj pół szklanki odlanego z buraków soku. Kiszone buraczki wspomagają oczyszczanie jelit, bo doskonale poprawiają ich perystaltykę. Więcej dobrych bakterii - grzybek tybetański : 250 ml pełnotłustego...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Ty nie jesteś zwykły menel, Baśka!

    ...rękawiczkach, więc tipsy się nie niszczą. Dziś postawiła przede mną pełniutki talerz krupniku. Jest gęsty i gorący. Taki lubię. Mogę liczyć jeszcze na mielonego z tłuczonymi. I na buraczki. Albo na bigos(...) też i to prawda, że szczęście nie jest stanem permanentnym. Straciłoby wiele na atrakcyjności przez ciągłość trwania. Szczęśliwym się bywa. Tak jak ja teraz. Bo wreszcie jest mi ciepło i gorącą zupę...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Smacznych świąt

    ...warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem. Przygotowanie...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...