• Informacje na temat:

    buraczki na zupe

Przepisy na temat: buraczki na zupe
  • Krem z buraczków prosto z Podlasia

    Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

  • Chłodnik litewski

    Zupa na upały.

  • Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

    Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry.

  • Klasyczna botwinka

    Esencjonalna zupa z Mazowsza w pięknym, różowym kolorze.

  • Jeśli nie chłodnik litewski, to gazpacho

    Zimne zupy, chłodniki świetnie się sprawdzają latem, w porze upałów. O ile chłodnik z buraczków potrafi chyba zrobić każdy, o tyle gazpacho jest mniej popularne, a równie smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    ...cukru. Warzywa dokładnie myjemy, buraczki obieramy cienko (ale niekoniecznie). Buraczki i liście kroimy tak, jak lubimy, w grubą kostkę, a łodygi i liście możemy posiekać drobniej. Koper myjemy...

  • Buraczkowa z kurczakiem

    Gdy twoje dziecko skończy 6. miesięcy przygotuj dla niego zupę buraczaną.

  • Tradycyjny chłodnik litewski

    Składniki dla 4 osób: 2 pęczki botwinki lub 6 małych buraczków 1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu 4 jajka na twardo 4 plastry szynki lub gotowanego mięsa 1 świeży ogórek 1 dymka 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 6 łyżek majonezu (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Botwinkę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę...

  • Co zrobić, by malec polubił warzywa?

    Zależy ci, aby twój brzdąc nie krzywił się na widok brokułów czy buraczków i z apetytem pałaszował surówki? Skorzystaj z rad naszego dietetyka.

  • Buraczkowa z indykiem

    Po 6. miesiącu możesz przygotować swojemu maluszkowi zupę buraczkową z indykiem. Jest bardzo zdrowa, więc mamy nadzieję, że mu posmakuje.

Artykuły na temat: buraczki na zupe
  • Chłodnik z buraczkami

    Przygotowanie: 1. Botwinkę drobno posiekaj.  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.  3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Krem z buraczków

    Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Starte buraczki włóż do gotującego się bulionu warzywnego. Dodaj oliwę z oliwek, łyżkę tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy do smaku oraz cebulę. Do całości wlej sok i startą skórkę z pomarańczy oraz jogurt naturalny. Dokładnie rozdrobnij blenderem. Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Zupa z młodych warzyw

    Młoda kapusta, rzodkiewka czy buraczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa krem z buraka

    Sposób przygotowania: 1. Buraczki z botwiny, marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej bulionem (2-3 centymetry ponad warzywa), Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.  2. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone liście botwiny. Pestki dyni i ziarna lnu podpraż na suchej patelni. Zmiksuj zupę, dodaj śmietanę i ziarna. Zobacz także:

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Zupa krem z dodatkiem dyni

    Umytą włoszczyznę i czosnek wrzuć do garnka z zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Ugotuj wywar warzywny. Buraczki umyj i każdy z...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

Zdjęcia na temat: buraczki na zupe