• Informacje na temat:

    buraczki czerwone czosnek

Przepisy na temat: buraczki czerwone czosnek
  • Placki z buraczków

    Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową.

  • Smaczne, kolorowe i nadaje się do wszystkiego :)

  • Z buraczków, czosnku i listków szpinaku

    Czerwone buraki to warzywa bezcenne. Oczyszczają krew, usuwają nadmiar kwasu moczowego, a oprócz tego pobudzają krążenie i wspomagają przemianę materii. Powinniśmy jeść więc je jak najczęściej.

  • Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i konfiturą żurawinową.

  • Modne kiszonki

    ...laurowym, obranym ząbku czosnku oraz ziarenku czarnego pieprzu. Wymieszaj wodę z solą. Zalej buraczki, dociskając je. Muszą być całkowicie przykryte. 4. Słoiczki zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Później przenieś je do piwnicy lub zimnej spiżarki (idealna temperatura to 10 st. C). Buraczki ukiszą się po 2-3 tygodniach. Wypróbuj, bo warto Buraczki możesz także wykorzystać do...

  • Dziś do słoików, ale zimowa porą na obiadek jako dodatek polecam:)))

  • Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

    Czerwone risotto Sposób przygotowania 1. Botwinkę oczyść. Buraczki posiekaj, podduś na 1 łyżce masła z octem i miodem. Liście botwinki poszatkuj, dorzuć do buraczków. Wlej 1/2 bulionu, duś, aż buraczki będą miękkie, zmiksuj.  2. Czerwoną cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podduś na szklisto na reszcie masła. Dodaj opłukany i osączony ryż, smaż 2 minuty. Wlej połowę wina i duś, skrapiając...

  • Surówka z pieczonych buraczków to smaczny i zdrowy dodatek do codziennego obiadu. Buraczki podczas pieczenia nie tracą swoich wartości odżywczych a dodatkowo zyskują na smaku. Polecam!

  • Warzywne pasty do kanapek

    .... słonecznik) zrumień na suchej patelni. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Dodaj do grochu razem z orzeszkami. Zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Piure rozdziel.  2. Rozgrzej(...). Buraczkowa z ciecierzycą Sposób przygotowania 1. Buraczki wyszoruj, zalej wrzątkiem, gotuj w łupinkach 50-60 minut. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą, a potem...

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

Artykuły na temat: buraczki czerwone czosnek
  • Buraki marynowane

    Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    Ich dieta powinna obfitować w czerwone mięso oraz składniki odżywcze, które ułatwiają przyswajanie żelaza.

  • Mielone na 6 sposobów

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?

    Potrzebujesz żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, więc powinnaś jeść czerwone mięso, natkę, banany, pełnoziarniste pieczywo i pić sok z buraków. Każdy posiłek ma się składać przynajmniej w 1/3 z warzyw lub owoców. Nie zapomnij też o orzechach i olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia – spożywaj przynajmniej 2 łyżki dziennie. Pij co najmniej 1,5 litra bogatej w elektrolity (magnez, potas...

  • Co jeść, gdy mamy przesuszoną skórę?

    ...owsiane, woda. Obiad Zupa warzywna z papryką, ziemniaki, sznycel z kurczaka i buraczki duszone albo krem z dyni, kasza pęczak z porem, pieczarkami i fasolką czerwoną, kompot truskawkowy...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    .... Turbo oczyszczanie - surówka z buraczków kiszonych : 4 buraki czerwone, 3 ząbki czosnku, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka soli, 2 l wody Buraki obierz, pokrój w kostkę i włóż do słoja. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Przykryj słój gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na 5 dni. Jedz kiszonkę kilka razy w tygodniu do obiadu, a przed kolacją...

  • Wykwintne sałatki

    ...przed podaniem, a tuż przed przyjściem gości polewa sosem.  Makaronowa z krewetkami Składniki na 8 porcji: 500 g makaronu typu rurki, 1 cukinia, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy(...) pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w pierścienie. Czosnek posiekaj. Do 5 łyżek oliwy dodaj 7 łyżek octu i 5 łyżek wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Krewetki...

  • Księga smaków: Śledź

    ...groszkiem. Spaghetti ze śledziem Ugotuj makaron al dente. Podsmaż czosnek, pokrojoną papryczkę chili, kapary i kawałki łodyżek pietruszki. Gdy się lekko zezłocą, dodaj pokrojone w paski filety(...). W miodowej zalewie Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową...

  • ...wodą. Gotujemy, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodajemy Chłodnik buraczkowy WINIARY , mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę...