• Informacje na temat:

    buraczane potrawy

Przepisy na temat: buraczane potrawy
  • Potrawy na cały tydzień

    ..., ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem.  3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.  Placki kukurydziane z warzywami...

  • Zimowe warzywa w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw. Na stole pojawiły się m.in. krokiety z ziemniaków,...

  • Knedle z... batatów z truskawkami

    Gotowanie na parze to - jak przekonywała w wywiadzie dla PAP Life Karolina Szaciłło, współautorka książki "Para w kuchni. 60 potraw na parze" - wciąż bardzo niedoceniany sposób gotowania, który - w porównaniu do tradycyjnego - pozwala zachować więcej wartości odżywczych w jedzeniu. Parowane potrawy są też lżejsze. Jedną z propozycji Szaciłło na danie na parze są knedle z... batatów z truskawkami...

  • Niedoceniane buraki, a tak ważne w diecie dziecka!

    Buraki są na liście dziesięciu najzdrowszych warzyw, obok brukselki i fasolki szparagowej i zawierają witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju twojego dziecka. Są niezbędne również dla twojego zdrowia. Potrawy z buraków są zalecane w leczeniu anemii, przeziębień, grypy, zapalenia nerwów i wątroby. Regularnie pity sok z buraków obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warzywa te zawierają...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...i czterema łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej(...) w kostkę owoce: 2 brzoskwinie, 2 jabłka, 4 śliwki. Dodaj do potrawy także garść rodzynek sparzonych wrzątkiem. Całość duś, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku. Jeśli chcesz zaserwować...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...i zakwasu buraczanego. Tym, którzy mają ochotę na smażone potrawy, przypadną do gustu kotlety z boczniaków, falafele czy warzywne burgery. Lubię też szybko robione pasztety czy pasty. Skąd czerpie Pani(...) mięsożerców do wypróbowania diety wegańskiej? - Uważam, że im prostsze jest gotowanie, tym pyszniejsze potrawy nam wyjdą. Dlatego nie lubię przesadzać w kuchni. Wszystkie przepisy kuchni wege powinny...

  • Kiedy każdy posiłek to nie lada wysiłek

    Dzieci mogą jeść wszystko! Naprawdę. Odrzućcie mity o mdłych papkach i nieapetycznych, ale zdrowych obiadkach. Wasze dzieci mogą jeść też wasze ulubione dania, próbować nowych smaków, uczyć się jeść nietypowe potrawy. Przecież ciekawość jest ich naturalną cechą. Być może okaże się, że macie podobny gust kulinarny i już nigdy nie usłyszycie marudzenia przy obiedzie. Zdaniem dietetyczki Katarzyny...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej(...): 2 brzoskwinie, 2 jabłka, 4 śliwki. Dodaj do potrawy także garść rodzynek sparzonych wrzątkiem. Całość duś, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku. Jeśli chcesz zaserwować potrawę...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne. Dzieci mają podobne preferencje, dlatego latem najlepiej serwować im dania jak najlżejsze. Jednocześnie warto maksymalnie(...) przygotowanego wywaru z warzyw z łyżeczką bazylii. Wlej do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekaj ok. 50 minut. Placuszki Dzieci lubią potrawy, które można wziąć w rączkę. Latem warto im więc...

  • Karp faszerowany najlepszą potrawą świąteczną

    ..."Tym daniem całe jury było oczarowane" - powiedział ogłaszając werdykt przewodniczący jury, szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski Robert Sowa. Zwrócił uwagę na delikatność potrawy(...) buraczanego. Natomiast w przyrządzaniu pierożków ważne jest, by grzyby zostały posiekane, a nie kręcone nowoczesnymi maszynami. Trzecie miejsce zajęły grycoki Zespołu Obrzędowego "Kowalanki" z Kowali...

Artykuły na temat: buraczane potrawy
  • Potrawy z nowalijkami

    ..., kawałek selera, natka pietruszki, 200 ml kwaśnej śmietany, 2-3 łyżki koncentratu buraczanego, 1 łyżka mąki, 3 jajka, sok z cytryny, koperek, szczypiorek 1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Barszcz z uszkami

    Do świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Dieta przeciw grypie

    ...​Zamiast obciążać wątrobę dodatkową porcją tabletek, zadbaj, by Twoje potrawy zawierały dużo cynku, żelaza, kwasów omega-3, przeciwutleniacze i probiotyki. Nigdy nie wychodź bez śniadania! Dostarczając organizmowi sporo pełnowartościowego białka, dajesz mu narzędzia do walki z atakującymi go wirusami i drobnoustrojami. Pamiętaj też, by od rana do późnego wieczora pić dużo wody zmineralizowanej...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Czym zastąpić biały cukier?

    WHO bije na alarm - zjadamy 40 kg cukru rocznie. To dwa razy za dużo. Ale większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Warto przyjrzeć się bliżej, czym słodzimy potrawy i co dodają do produktów producenci żywności. Bo słodzić można nie tylko białym cukrem.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Wymarzona Wigilia

    Ulubione potrawy, zapachy dzieciństwa... Na ten jeden dzień czekamy cały rok!

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

Wideo na temat: buraczane potrawy
  • Kuchnia z burakiem w roli głównej

    - Buraki mają bardzo dużo wartości mineralnych - powiedział Andrzej Polan, który przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z burakiem w roli głównej. W menu znalazły się potrawy takie, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. (DDTVN/x-news)

  • Jak zrobić idealny barszcz?

    Mikołaj Rey odwiedził Hutę Szklaną, gdzie spotkał się z lokalnym szefem kuchni. Razem przygotowali wigilijny barszcz na zakwasie. Pasjonat kuchni dowiedział się również, jak zrobić prawdziwy buraczany zakwas. W kuchni „Dzień Dobry TVN” przygotował swoją wersję tej klasycznej wigilijnej potrawy. Jakie składniki muszą się znaleźć w barszczu?