• Informacje na temat:

    bułki zapiekane polska gotuje

Przepisy na temat: bułki zapiekane polska gotuje
  • Fast food z różnych stron świata

    Hasło "dania z ulicznej budki" w różnych częściach świata oznacza zupełnie co innego. Fast food trudno nazwać najzdrowszym kulinarnym wyborem, ale to przecież znacznie więcej niż tylko frytki i bułki z parówką.

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Kalafior: Wspiera serce i mózg

    W latach osiemdziesiątych kalafiorem zapiekanym w bułce tartej ozdobiony był niemal każdy polski stół. Dziś coraz częściej doceniamy te formy jego podania, które nie podnoszą zbędnie kaloryczności warzywa. Wciąż popularna jest zupa kalafiorowa, warzywo nierzadko jest składnikiem sałatek, pizzy czy wymyślnych zapiekanek. Kalafior relatywnie często gości na naszych stołach. Przyjrzyjmy mu się zatem...

  • Odmiana dla zwykłych bułek, które jemy na śniadanie bądź na kolację.

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Jest to smaczna i szybka potrawa, a dziś właśnie została przyrządzona na niedzielne śniadanie ;-)

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. W różnych regionach Polski gotuje się ją trochę inaczej. Wypróbuj nasze przepisy na żurek w staropolskim wydaniu. Żurek jest jedną z najstarszych polskich zup. W pierwotnej wersji był znany jako barszcz biały i żywili się nim głownie ludzie na wsiach. Zgodnie z pierwszym znanym przepisem przyrządzało się go z gotowanych roślin...

  • Idealna do kanapek :) Smak mojego dzieciństwa :)

  • Smaczne potrawy na obiad

    Zapiekane pomidory Sposób przygotowania 1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite...

  • Czasami warto zapomnieć o jakże w Polsce popularnej jajecznicy i podać na śniadanie jajka w nieco innej odsłonie.

Artykuły na temat: bułki zapiekane polska gotuje
  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    Polski lub chociaż Krakowa? - Tak, zdecydowanie. Są miejsca w Polsce, które bardzo lubię kulinarnie. Podkarpacie i małopolska to dwa szczególnie ciekawe regiony, jeśli chodzi o kulinaria. Podkarpacie ze(...) późno, ale z pełną świadomością tego, co robię. W Polsce łatwo gotuje się po włosku? Chodzi mi przede wszystkim o dostępność składników. - Już łatwo. Sytuacja bardzo się zmieniła w przeciągu...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • ​Kapusta faszerowana z mięsem mielonym

    ...masła cebulą i posiekanymi drobno grzybami. Farsz wkładać między liście sparzonej kapusty i zapiec w piekarniku jak uprzednio. Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska...

  • Już w najbliższą niedzielę – 17 maja o godz. 14:00 dołącz do warsztatów pieczenia online, organizowanych przez markę Kasia przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Fot. 123Rf/Picsel Aby wziąć udział wwarsztatach wystarczy wejść na stronę i zarejestrować swój udział, by wspólnie ze znanym szefem kuchni - Jaśkiem Kuroniem, zgłębiać tajniki przygotowania wyśmienitych wypieków. Każdy zarejestrowany uczestnik otrzyma także w prezencie darmowy e-book z przepisami, które będzie mógł przygotować we...

  • Już czas na grzybobranie!

    Złota polska jesień i kosz pełen grzybów. A potem - do stołu!

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Choroba wrzodowa. Co jeść, aby uniknąć jej zaostrzenia?

    Odżywianie przy chorobie wrzodowej wymaga szczególnie właściwego doboru potraw i ich składników, które pomogą złagodzić dolegliwości i nie wywołają stanów zapalnych. Dlatego proponowane poniżej posiłki są zarówno lekkostrawne, jak i smaczne, a przygotowała je Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ...: - 1/2 cukinii, - 1/2 małej marchewki, - 1/2 małej pietruszki, kawałek selera, - 1/2 małej cebuli lub kawałek pora, - mielone mięso drobiowe, - kawałek bułki lub 1/2 kromki chleba...

  • Tradycyjna kuchnia polska w wersji przyjaznej diabetykom. Niemożliwe? Zastanów się raz jeszcze. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi" - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i...