• Informacje na temat:

    bułki z ziarnami i melasą

Przepisy na temat: bułki z ziarnami i melasą
  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...przypaliły i duś do miękkości (ok. 10 min.) Zdejmij z ognia - Naszykuj ciasto: utrzyj masło z cukrem. W małej miseczce połącz sodę z melasą. Do drugiej dużej miski przesiej mąkę, proszek do...

Artykuły na temat: bułki z ziarnami i melasą
  • Możesz odwrócić chorobę serca!

    ...(ale niekonieczny): kieliszek czerwonego wina 1-2 razy w tygodniu.  Do odstawienia jest biały ryż i makaron, chleb, bułki, ciasta z białej mąki i słodzone. Z produktów zbożowych możesz jeść tylko...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Jak czytać etykiety?

    ...gładka, to znak, że ziarna były zmielone na pył. Z powodu rozdrobnienia taki chleb podniesie ci poziom cukru równie szybko jak białe bułki. "Niskotłuszczowy" lub "odtłuszczony": Tłuszcz jest...

  • Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje. Fot. 123RF/Picsel Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty. Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami. 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych produktów. Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie. Dominika Wójciak - jej talent wyróżnił sam Gordon...

  • O jego leczniczych właściwościach doskonale wiedziały nasze prababcie. Dzisiaj pomaga nam walczyć z problemami układu trawiennego i zbędnymi kilogramami. O czym mowa? Oczywiście o siemieniu lnianym! FOT. 123RF Małe, brązowe nasionka lnu są bardzo niepozorne, ale skrywają w sobie wielką moc. Wiedzieli o niej już w starożytni Rzymianie i Grecy, polecając spożywanie naparów z siemienia lnianego w przypadkach zapalenia błon śluzowych i bólów brzucha. Jego lecznicze właściwości od dawna doceniała...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...