• Informacje na temat:

    bułki z pestkami dyni

Przepisy na temat: bułki z pestkami dyni
  • Z buraka i ananasa

    ...w misce, odstawić. Nasiona dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. 2. Sok ananasowy (3-4 łyżki) i sok z pomarańczy wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem składniki sałatki, posypać pestkami dyni, dodać grzanki z bułki, wymieszać, odstawić na kilka minut. Podawać z chlebem. 

  • Bułki pszenne z ziarnami dyni, smaczne, delikatne. Polecam.

  • Rozgrzewające zupy

    ...oraz imbirem, solą i pieprzem. Wrzuć odłożone brukselki. Podgrzej. Rozlej do miseczek. Posyp pestkami dyni. Podawaj np. z grzankami. Rada kucharza Brukselkę warto wcześniej zamrozić (najlepiej po(...). 2. Orzechy posiekaj. Żółty ser pokrój na 8 kawałków. Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie i zrumień. 3. Potem na kromkach bułki połóż po kawałku sera...

  • Zapraszam na pyszne, mięciutkie bułki z chrupiącymi pestkami dyni. Są idealne na śniadanie czy kanapki.

  • Pożywny i zdrowy zestaw śniadaniowy

    ...1. Bułki (z makiem, dynią słonecznikiem lub innymi ziarnami) przekrój na połówki. Plasterki szynki wykrój tak, by nie wystawały poza bułki (najlepiej kup wędlinę w okrągłych plasterkach). 2. Biały(...) na ćwiartki. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym oraz oczyść z pestek kolorowe papryki. Miąższ przygotowanych papryk pokrój w podłużne paseczki. 4. Przekrojone bułki posmaruj masłem...

  • W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało kto wie, że jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę ;)

  • Najsmaczniejsze kotlety z kaszy

    ...minut. W tym czasie kasza mocno spęcznieje i zrobi się miękka. Miąższ dyni oczyść z pestek oraz niejadalnych włókien. Potem dynię zetrzyj na tarce o małych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Potem dołóż startą dynię i smaż razem jeszcze chwilę. Spęczniałą kaszę wymieszaj z jajkami, jogurtem, bazylią oraz fasolą i podsmażonymi...

  • Idealne na śniadanie i kolację. Doskonała przekąska do pracy i szkoły. Świetnie smakuje na słodko i z wędliną. Domowe najlepsze i najzdrowsze.

  • Jak podkreślić smak ulubionych dań

    ...krakersy, zmiksuj je w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta na drobniutkie okruszki. Wymieszaj je z ulubionymi przyprawami i używaj zamiast tartej bułki. 2.  Posiekaj drobniutko orzechy (np. włoskie, laskowe) albo pestki słonecznika bądź dyni. Wymieszaj je w proporcji 1:1 z tartą bułką. Obtaczaj w nich krokiety wcześniej zanurzone w roztrzepanych jajkach.

  • Pierwszy raz, upiekłam bułki z dynią. Całe szczęście, że mam zapas puree z dyni w zamrażalniku, bo bułeczki wyszły super. Długo pozostają miękkie, są pyszne i mają piękny kolor. Krótko mówiąc, są jak malowane :)

Artykuły na temat: bułki z pestkami dyni
  • Dania z dynią

    ...i posypać pestkami dyni. Czeska krajanka dyniowa Składniki na 16 porcji: 500 g mąki krupczatki, 1 jajo, 1 łyżka smalcu, 80 g cukru pudru, mleko wg potrzeby. Krem:  800 g miąższu z dyni, 1 łyżeczka(...)Cannelloni nadziewane dynią Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag szpinaku, 70 dag dyni, 2 łyżki oleju, 10 dag bekonu (plastry), 20 dag sera ricotta, sól, 2 żółtka...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, np. pietruszkę, paprykę, brukselkę, marchew, szpinak, awokado, czarne porzeczki, aronię, truskawki, śliwki.

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Kapuśniak z klopsikami

    Przygotowanie: 1. Z dyni usuń pestki oraz skórę, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Ravioli dyniowe z imbirową nutą

    Kochasz włoską kuchnię? Zachwyć swoich gości pysznymi ravioli z dynią i imbirem!

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...

  • Domowy chleb

    Kto nie marzy o poranku o ciepłym, domowym chlebie prosto z piekarnika? Oto przepis na domowy chleb z dodatkiem dyni.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...