• Informacje na temat:

    bułki z makiem w środku

Przepisy na temat: bułki z makiem w środku
  • Knedle ze śliwkami i bułką tartą

    Składniki: 1/2 kg obranych ziemniaków , 2 szklanki mąki pszennej, duże jajko, 3/4 łyżeczki soli, 250 g śliwek, 50 g masła, 1/2 szklanki bułki tartej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wiórków kokosowych Jak(...) 3-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto. 2. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy...

  • Kotlety w sezamowej panierce

    Sposób przygotowania 1. Do mięsa dodaj jedno jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. Ser potnij w kostkę. 2. Masę podziel na 8 porcji. Z każdej uformuj placuszek. Na środku połóż ser i zlep, formując kotlety. 3. Sezam wymieszaj z tartą bułką. Drugie jajko wbij na talerz i roztrzep widelcem. Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce z sezamem. Smaż 5–7 minut na...

  • Knedle ze śliwkami

    .... Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto. 2. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj 6 minut...

  • Tatarskie racuchy

    ...placek o grubości 1 cm. Szeroką szklanką wycinaj kółka. Na środku każdego placuszka kładź po łyżce farszu i zawijaj brzegi ciasta tak, aby nachodziły na mięso, ale nie całkiem je przykrywały. Ulepione...

  • Burger wołowy z pikantną salsą i serem

    ...warzyw, wymieszać i odstawić. Burgery: Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku - burgery skurczą się podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką(...) porządną porcję salsy. Przykryć wierzchem bułki. *Bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni Smacznego!

  • Wyborne mięsne kieszonki

    ...w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj...

  • Klopsiki inne niż nasze!

    ...1/2 szkl. bułki tartej, mąkę, natkę, sos piri piri, sól i pieprz do smaku. Wbij jajka. Wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta i dać się formować łyżką. W razie potrzeby dosyp mąkę.  3. W rondlu(...), przeciśniętym czosnkiem i chili. Wlej 1 szkl. bulionu. Duś ok. 20 minut. Do gotowego sosu włóż usmażone pulpeciki. Podgrzej ok. 5 minut, by zrobiły się ciepłe w środku. Danie ew. udekoruj listkami natki...

  • Nadziewane klopsiki

    .... 3 łyżki bułki tartej wymieszaj z mlekiem, odstaw do nasiąknięcia. Mięso wymieszaj z jajkiem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj mocno odciśniętą bułkę i wyrób przez kilka minut na(...) chleba podpraż na suchej patelni. Zsuń je na bok, a na środku rozpuść masło z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj z grzankami i dodaj ciepłe do sałatki. 

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    ...ostudzone spody tartaletek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut (sprawdź, czy masa na środku zapiekła się i jest sztywna). Chłodź 2-3 godziny, wyjmij z foremek. Owoce umyj(...) ziemniaczaną. Czekoladę zetrzyj na tarce, wsyp do ciasta, dołóż owoce. Delikatnie przemieszaj. Foremkę z kominem wysmaruj margaryną i oprósz cienką warstwą bułki tartej (nadmiar odsyp z foremki). Nałóż ciasto...

  • Kluski ziemniaczane z serem

    Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, łyżka bezglutenowej bułki tartej, sól, żółtko, małe jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mąka bezglutenowa, ½ szklanki białego sera Sposób(...). Z masy można toczyć okrągłe kluseczki i robić palcem wgłębienie w środku.  Zagotować wodę, wrzucać na wrzątek, ostrożnie gotować 2 minuty. Podawać polane sosem lub masłem.

Artykuły na temat: bułki z makiem w środku
  • Nasza domowa piekarnia

    .... Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, w środku zrób dołek(...), 5 dag suszonych moreli lub fig, 5 dag suszonej żurawiny lub rodzynek, 2 łyżki oleju np. słonecznikowego, rzepakowego lub kokosowego, 1 łyżeczka soli. Ponadto:  olej lub masło, 2-3 łyżki bułki tartej...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...jajecznicę na mleko z płatkami? Tu również nie mamy dobrych wieści - musisz mieć się na baczności! Zanim sięgniesz w sklepie po granolę lub muesli, przeczytaj uważnie skład. W środku znajdziesz bowiem...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Jaskółcze gniazda

    ...1. Cebulę obrać z łupin, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na 1-2 łyżkach smalcu, wystudzić, wymieszać z mięsem, przecierem, przyprawami, surowym jajkiem i 3-4 łyżkami bułki.  2. Masę mięsną podzielić na cztery części, każdą utoczyć w kulę z jajkiem na twardo w środku (kule starannie ulep), oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym surowym jajku, obtoczyć...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Klasyczne knedle z truskawkami

    Knedle to zdecydowanie słodki smak mojego dzieciństwa. Wakacje na działce z babcią nie mogły obyć się bez robienia knedli. Były z truskawkami, ze śliwkami, z malinami... A potem człowiek cieszył się ich smakiem i strzelającym ze środka sokiem owocowym - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Szarlotka z karmelem

    .... Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm. Przełóż na płaską blaszkę. Na środku placka rozsyp 2 łyżki bułki tartej i ułóż na niej stosik z jabłek. Zostaw brzeg ok. 5 cm(...)Składniki  Na ciasto: 150 g margaryny do pieczenia, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. zmielonych migdałów, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko do posmarowania ciasta  Na masę: 50

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....