• Informacje na temat:

    bułki z kruszonką

Przepisy na temat: bułki z kruszonką
  • Placek z kruszonką

    ...1. Składniki kruszonki przesiekać  nożem (masło musi być zimne),  rozetrzeć w palcach, by powstały grudki. Jeśli jest za wilgotna, dosypać mąki. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem  na puch. Wciąż ucierając, wbijać po jednym jajku i dodawać porcjami mąkę przesianą z budyniem i proszkiem. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką, obsypać owocami i kruszonką, piec ok. 45

  • Drożdżowka na śniadanie? Czemu nie! - zwłaszcza taka domowa. Bułki przygotowane bez dodatków, stanowią świetną bazę do dalszych kombinacji. Można w nich pominąć miód i zastąpić samym mlekiem albo dodać innego smakowego płynu. My wsuwamy je z masłem, miodem, konfiturą i – w moim przypadku – solą.

  • Placek z kruszonką

    Póki sezon na owoce trwa, korzystajmy. W dzisiejszym przepisie placek z kruszonką.

  • Może bardziej pasuje nazwa "drożdżówki" ale skoro po bułkach z bananem jeden z naszych skoczków narciarskich miał tak znakomite wyniki to lepiej się kojarzy "bułka z bananem":) Tak więc polecam: słodkie i delikatne bułeczki z serkiem mascarpone w środku i kruszonką z bananem na wierzchu:)

  • Trata z budyniem domowej roboty

    ...i ułóż gruszki wraz z daktylami. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika ustawionego na 200°C na 15 minut. Piecz, aż kruszonka się zezłoci.  

  • Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

  • Placek ze śliwkami

    ...łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 kg śliwek Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: 1. Do(...) możesz posypać kruszonką. 1 szklankę mąki wymieszaj z 10 dag miękkiej margaryny oraz ¼ szklanki cukru. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Tuż przed pieczeniem...

  • Bułki pszenne z boczkiem. Proporcje na 6 sztuk.

  • Szarlotka sypana z manną

    Smaczna i delikatna.

  • ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Artykuły na temat: bułki z kruszonką
  • Placek z kruszonką

    ...1. Składniki kruszonki przesiekać  nożem (masło musi być zimne),  rozetrzeć w palcach, by powstały grudki. Jeśli jest za wilgotna, dosypać mąki. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem  na puch. Wciąż ucierając, wbijać po jednym jajku i dodawać porcjami mąkę przesianą z budyniem i proszkiem. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką, obsypać owocami i kruszonką, piec ok. 45 min...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sernik z kruszonką

    Sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jeżeli chciałabyś urozmaicić nieco swój przepis. Oto innowacyjna wersja tradycyjnego ciasta.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Sernik z brzoskwiniami

    To ciasto dobrze się sprawdzi na przyjęciach i nie tylko. Zobacz jak przygotować sernik z brzoskwiniami i kruszonką.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Śniadanie na słodko?

    ...blaszce wyłożonej papierem zachowując między nimi duże odstępy. Na środku każdej zrób wgłębienie i wsyp po łyżeczce bułki tartej.  Następnie ułóż po 4 połówki śliwek i obsyp obficie kruszonką. Przykryj...

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...

  • Malinowa rozkosz

    ...piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podpieczony spód wystudzić.  Maliny opłukać, osączyć z wody, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na spodzie, obsypać pozostałą kruszonką. Blachę wstawić do...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...