• Informacje na temat:

    bulki pszenny zytni

Przepisy na temat: bulki pszenny zytni
  • Hot-dog ma swoje święto. Jak przygotować go w zdrowej wersji?

    Celebrując święto hot-doga, można sobie pozwolić na "wypasioną" wersję, czyli kiełbaskę w pszennej bułce z dodatkiem ketchupu, majonezu i prażonej cebulki. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie...

  • Puszystość, delikatność dzięki drożdżom i trwałości dzięki zakwasowi. Do zup, sosów, leczo, gulaszów albo po prostu na śniadanie. Uwielbiam te bułeczki, bo są proste, smaczne i zdrowe. :)

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    ...śniadanie jada właśnie kanapki. A jakie kanapki lubią Polacy? Jesteśmy tradycjonalistami, kochamy dobry ciemny żytni chleb z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, chleb pszenny z pastą jajeczną, czy(...) nam równowagę we właściwym dostarczeniu składników odżywczych do organizmu. Pamiętajmy jednak, że każdy z nas powinien dostosować je do swoich indywidualnych potrzeb i trybu życia. Chleb pszenny jest...

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Hamburger ma swoje święto

    ...go zjemy z warzywami, to dalej nie tuczy - przekonywała. Zatem kiedy hamburger zamienia się w bombę pustych kalorii? "Wystarczy, że zrobimy go na chlebie pszennym - nawet, jeśli on się nazywa np...

  • domowy chleb pszenny

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego...

  • Od kiedy pamiętam, pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardzo trudnym...., ale ten przepis jest bardzo przystępny i chlebek zawsze mi się udaje

  • Gluten komu pomaga, komu szkodzi?

    Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. I co dziwne, coraz częściej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Wykluczając gluten ze swojego jadłospisu, chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się mitom dotyczącym diety bezglutenowej i sprawdźmy, komu i dlaczego jest ona rzeczywiście potrzebna.

  • Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, z czarnuszką.

Artykuły na temat: bulki pszenny zytni
  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Nasza domowa piekarnia

    ..., 1/2 szklanki otrąb (pszennych lub owsianych), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 łyżka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 3 szklanki przegotowanej wody. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych(...) dag mąki krupczatki lub mąki pszennej (typ 650), 1/2 l przegotowanej letniej wody, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych), 3 łyż-ki siemienia lnianego...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Zielone pieczywo z witaminami

    ...przyswajalne. Przepis na domowe bułki ze szpinakiem jest przystępny nawet dla amatora wypieków. Smak pieczywa można dodatkowo urozmaicić dodając prażonej cebulki. Wszystko, co będzie potrzebne do...

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Śniadanie da ci siłę na cały dzień

    Tylko jeden na stu Polaków nie jada pieczywa wcale, 95 proc. sięga po chleb lub bułki przynajmniej raz dziennie.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Chleb nie tuczy

    ...pszenny powstaje zwykle z mąki z ok. 70% przemiału. Pieczywo zawiera tłuszcze pochodzące z ziaren zbóż. Niekiedy dodatek ziarn oleistych podwyższa średni poziom tłuszczu w danym gatunku pieczywa(...) i węglowodanów. Spożywać można zarówno ciemne jak i jasne pieczywo. Pieczywo razowe powinno się jeść w porze lunchu, natomiast lekki chleb pszenny jest doskonały np. na śniadanie czy kolację. Artykuł...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...