• Informacje na temat:

    bułki pszenne razowe na drożdżach

Przepisy na temat: bułki pszenne razowe na drożdżach
  • Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym

    Składniki na 4 porcje: - 500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej, - 350 g maku, - 240 g mleka, - 200 g miodu z Południowego Tyrolu, - 70 g rodzynek, - 70 g powideł śliwkowych, - 35 g bułki tartej razowej, - cynamon, - sok z cytryny, - 300 g mleka, - 100 g miodu z Poludniowego Tyrolu, - 100 g masła, - 40 g drożdży piwnych, - 2 żółtka, - 1 świeża cytryna (sok lub otarta...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób. Babka puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka(...) pszennej mąki wsypać do miski, następnie sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć...

Artykuły na temat: bułki pszenne razowe na drożdżach
  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...pszenne też może być razowe i zdrowe – chodzi o wypieki typu graham: jest wprawdzie przygotowywane z mąki białej, ale dodaje się do niej otręby, czyli zmieloną łuskę zbożową – a to właśnie w niej(...) pszennego chleba lub bułki może wywoływać biegunki. Czasem przybiera formę utajoną: gluten powoli niszczy kosmki jelitowe, co skutkuje osłabieniem, chudnięciem, wahaniem nastroju. Przy takich objawach...

  • W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek,...

  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650(...) temp. do 180° C, piecz jeszcze ok. 45 minut. Pszenne bułeczki Składniki na 10 sztuk: 35 dag mąki pszennej (typ 650 lub 750), 15 g świeżych drożdży, 1 jajko, 200 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Ziarno prawdy

    ...i bułki  są wstępnie podpiekane w zewnętrznych piekarniach i szybko, głęboko zamrażane, a następnie transportowane do sklepów, gdzie w ciągu 2-3 dni trafiają do sklepowych pieców, a następnie (jeszcze(...) jest razowe (wyjątek to pumpernikiel). - Na skład chleba powinny zwracać uwagę osoby, które mają problemy zdrowotne - dodaje dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Bo to, co jest neutralne dla...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Śniadanie dla aktywnych

    ...: Na placuszki:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2  szklanki mąki razowej, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki przegotowanej wody, 3/4 łyżeczki soli. Na pastę z awokado: 1 dojrzałe awokado, 1 ząbek(...) w tosterze krom-kach chleba rozłóż szpinak i jajka. Energetyczne kanapki Składniki na 4 sztuki: Na bułki: 15 dag mąki pszennej, 3 dag otrębów lub płatków owsianych, 1 łyżka oleju, 1 dag świeżych...

  • Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca nie tylko bogactwem natury, ale i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów Fot. materiały prasowe Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...: sałatę, wędlinę, ogórek, cukinię. Przykryj drugą kromką. Dociśnij obie części, zawiń w folię. Racuszki na zimno ● Po 4 łyżki mąki pszennej razowej i orkiszowej ● 1/2 łyżeczki proszku do(...) ● łyżka białej mąki ● 300 g mąki pszennej razowej ● 200 g mąki orkiszowej razowej ● 2 łyżeczki cukru ● zioła ● 300 ml wody ● oliwa ● sól Wymieszaj drożdże, łyżeczkę mąki białej, łyżeczkę cukru, 100

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...