• Informacje na temat:

    bułki pszenne na zakwasie żytnim

Przepisy na temat: bułki pszenne na zakwasie żytnim
  • Najlepsze dania z soją

    ...łyżek oliwy z oliwek 500 g jogurtu naturalnego ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko  4 łyżki mąki 9 łyżek bułki tartej 3 zielone cebulki 6 łyżek sezamu   Przygotowanie: Soję(...) (typ 1800) 375 g mąki pszennej 150 g śruty sojowej 1 łyżka soli 40 g drożdży 150 g naturalnego zakwasu Przygotowanie: Śrutę żytnią, mąkę pszenną, 125 g śruty sojowej i sól wsypać...

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Puszystość, delikatność dzięki drożdżom i trwałości dzięki zakwasowi. Do zup, sosów, leczo, gulaszów albo po prostu na śniadanie. Uwielbiam te bułeczki, bo są proste, smaczne i zdrowe. :)

  • Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)

  • Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, z czarnuszką.

  • Polecam chleb pszenny z płatkami owsianymi, prosty w przygotowaniu, smaczny, swojski chleb.

  • Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.

  • Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

  • Bułki z mieszanymi mąkami orkiszową, owsianą i pszenną chlebową z dodatkiem zakwasu żytniego. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i wartościowe i przede wszystkim wiemy co jemy.

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

Artykuły na temat: bułki pszenne na zakwasie żytnim
  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...pszennego chleba lub bułki może wywoływać biegunki. Czasem przybiera formę utajoną: gluten powoli niszczy kosmki jelitowe, co skutkuje osłabieniem, chudnięciem, wahaniem nastroju. Przy takich objawach(...) pszenne też może być razowe i zdrowe – chodzi o wypieki typu graham: jest wprawdzie przygotowywane z mąki białej, ale dodaje się do niej otręby, czyli zmieloną łuskę zbożową – a to właśnie w niej...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650(...) temp. do 180° C, piecz jeszcze ok. 45 minut. Pszenne bułeczki Składniki na 10 sztuk: 35 dag mąki pszennej (typ 650 lub 750), 15 g świeżych drożdży, 1 jajko, 200 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Zielone pieczywo z witaminami

    Polskie, tradycyjne pieczywo może być urozmaicone tak, by i smak i jego właściwości odżywcze były jeszcze bogatsze. Przykładem mogą być bułki ze szpinakiem, które zawierają aż 20 procent prozdrowotnej zieleniny i łatwo przyrządzić je samemu, w domu.

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...tradycyjny przygotowuje się na zakwasie. Ten z kolei wykonuje się z razowej mąki żytniej, a przyprawia się czosnkiem, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi. Jednak na zakwasie nie...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • 3 kroki do...

    ...1. Im niższy jest typ mąki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków. Czyli mąkę tortową (typ 400 i 450) stosuj głównie do pieczenia biszkoptów, babeczek i tortów. Wyższy typ mąki (550 i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...