• Informacje na temat:

    bułki na zakwasie żytnim

Przepisy na temat: bułki na zakwasie żytnim
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...i jajkiem - serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie...

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

  • Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem

    ...zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Romantyczna kanapka dla niej Składniki: chleb żytni na zakwasie 2 kromki...

  • Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    Sięgasz po nie rzadko – zwykle, gdy rano masz ochotę na tradycyjną owsiankę. A przecież zdrowe płatki możesz wykorzystać do przygotowania innych dań.

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Najlepsze dania z soją

    ...   Talarki sojowe z sałatami i dipem jogurtowym Składniki: 250 g suszonej soi 200 g mieszanki sałat pęczek bazylii po 1 żółtej i czerwonej papryce 1 cytryna sól, pieprz, cukier 12 łyżek oliwy z oliwek 500 g jogurtu naturalnego ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko  4 łyżki mąki 9 łyżek bułki tartej 3 zielone cebulki 6 łyżek sezamu   Przygotowanie: Soję...

  • Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dag piersi z kurczaka ●po 1/2 puszki groszku i kukurydzy ●po łyżce musztardy i koncentratu pomid. ●majeranek, sól, pieprz, cukier ●2 jajka ●szkl. bułki tartej ●olej ●2 ząbki czosnku ●2 łyżki sezamu(...) ●szkl. bułki tartej ●olej ●2 ząbki czosnku ●2 łyżki sezamu Sposób przygotowania: Kurczaka oraz mortadelę pokrój w niedużą kostkę. Osobno obsmaż na oleju (kurczaka dłużej, mortadelę krócej...

  • Bułki z mieszanymi mąkami orkiszową, owsianą i pszenną chlebową z dodatkiem zakwasu żytniego. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i wartościowe i przede wszystkim wiemy co jemy.

Artykuły na temat: bułki na zakwasie żytnim
  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650(...), 5 dag suszonych moreli lub fig, 5 dag suszonej żurawiny lub rodzynek, 2 łyżki oleju np. słonecznikowego, rzepakowego lub kokosowego, 1 łyżeczka soli. Ponadto:  olej lub masło, 2-3 łyżki bułki tartej...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Zielone pieczywo z witaminami

    Polskie, tradycyjne pieczywo może być urozmaicone tak, by i smak i jego właściwości odżywcze były jeszcze bogatsze. Przykładem mogą być bułki ze szpinakiem, które zawierają aż 20 procent prozdrowotnej zieleniny i łatwo przyrządzić je samemu, w domu.

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...tradycyjny przygotowuje się na zakwasie. Ten z kolei wykonuje się z razowej mąki żytniej, a przyprawia się czosnkiem, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi. Jednak na zakwasie nie...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • 3 kroki do...

    ...użycia do wypieków odpowiedniego rodzaju mąki.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...pszennego chleba lub bułki może wywoływać biegunki. Czasem przybiera formę utajoną: gluten powoli niszczy kosmki jelitowe, co skutkuje osłabieniem, chudnięciem, wahaniem nastroju. Przy takich objawach...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...