• Informacje na temat:

    bułki kukurydziane bez mleka

Przepisy na temat: bułki kukurydziane bez mleka
  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Panuje moda na bezglutenową żywność. W USA wśród osób kupujących takie produkty tylko 12 proc. stanowią osoby ze zdiagnozowaną celiakią. - Nie da się oszukać faktów. Gluten szkodzi coraz większej liczbie osób, nie tylko tym, którzy mają celiakię - mówi Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Uboczne skutki udoskonalania Coraz...

  • Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    Twój brzdąc ma alergię pokarmową i czeka cię wprowadzenie specjalnej diety? Dzięki naszym podpowiedziom bez większych trudności uporasz się z tym wyzwaniem.

  • z podanej porcji wyszło mi 16 dużych bułek :)

  • Pyszny obiad wegetariański

    ...stron (aż się zetnie).  3. Szpinak i pomidorki umyj, pomidorki pokrój na połówki. Ułóż na omlecie, posyp resztą sera. Piecz pod przykryciem, aż ser się stopi. Kukurydziane talarki Sposób przygotowania 1. Bułkę namocz w 1/2 szkl. wody lub mleka. Kalafior zetrzyj na tarce o małych otworach. Połącz go z odciśniętą bułką, jajkiem, kurkumą, kozieradką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą...

  • Przepis na smaczne i puszyste naleśniki skierowane do wszystkich tych, którzy muszą unikać mąki pszennej oraz cukru. Świetnie sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Doskonałe dla diabetyków.

  • Wyzwania diety bezglutenowej

    Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

  • Zazwyczaj robię tradycyjne naleśniki na mące pszennej, wiejskich jajach i mleku. Dziś postanowiłam zrobić małą modyfikację i zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej. Wiedziałam, że na tej mące naleśniki będą miały na pewno bardziej intensywny kolor i nie myliłam się. Wyszły ładne, żółciutkie, takie słoneczne.

  • Kruche ciasta z owocami

    ..., wsyp połowę cukru, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Wsyp pozostały cukier, wrzuć gałązki mięty. Gotuj bez przykrycia, często mieszając. Gdy konfitura zgęstnieje, zdejmij garnek(...). mleka. Resztę zagotuj z wanilią i cukrem. Odlane mleko zmiksuj z mąką, jajkami i solą. Mieszankę wlewaj powoli do wrzącego mleka, ciągle mieszając. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wyjmij wanilię. Wylej...

  • dobre danie dla osób które nie przepadają za mlekiem;)

Artykuły na temat: bułki kukurydziane bez mleka
  • Płatki kukurydziane - 10 zastosowań

    Chrupiące płatki mogą być nie tylko dodatkiem do mleka. Są doskonałą panierką, ozdobą deserów, składnikiem sałatki czy bazą... batoników!

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...mąki bez glutenu Muffiny bezglutenowe Składniki: po szklance mąki gryczanej i kukurydzianej, łyżeczka sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem),1/2 szklanki cukru(...), bo większość z nas przecież lubi bułeczki, kluski, drożdżówki czy naleśniki. Tyjesz bez powodu? Miewasz huśtawki nastroju i niepohamowany apetyt? Dokuczają ci nawracające problemy trawienne albo...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Panuje moda na bezglutenową żywność. W USA wśród osób kupujących takie produkty tylko 12 proc. stanowią osoby ze zdiagnozowaną celiakią. – Nie da się oszukać faktów. Gluten szkodzi coraz większej(...). pszeniczny brzuch, rozlany, jakby napuchnięty oraz huśtawki nastroju wywołane skokowymi zmianami poziomu glukozy. Pacjenci Davisa, którzy zastosowali dietę bez pszenicy, pozbywali się nie tylko brzucha...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    Gluten to białko naturalnie występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jeszcze do niedawna był obecny wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach (manna, jęczmienna, perłowa, pęczak, kuskus), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie gluten dodawany jest do wielu innych...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Bustrengo

    Bustrengo to wypiek rodem z Włoch. Jest bardzo wilgotny – wygląda jak zakalec, ale taki ma być. Ciasto należy szybko zarobić bez użycia miksera. Grudki mile widziane!

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...