• Informacje na temat:

    bulki drozdzowe z lukrem

Przepisy na temat: bulki drozdzowe z lukrem
  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...- powinien być suchy) - Piernik jabłkowo-gruszkowy podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, ozdobiony np. lukrem lub posypany płatkami migdałowymi Ciasto drożdżowe z gruszkami 3-4 gruszki...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...zrób z pasków suszonych moreli, zaś kotki z migdałów. Słodka pisanka: Spód mazurka upiecz w owalnej formie. Polej lukrem i udekoruj, np. paskami z różnych bakalii - powstanie słodka pisanka...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...na ciemnoróżowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym. Czas przygotowania: 1 godzina i 15(...) podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny). Czas przygotowania: 1 godzina i 35 minut 1 porcja: 251 kcal...

Artykuły na temat: bulki drozdzowe z lukrem
  • Baby drożdżowe

    ...tartą formę napełniamy ciastem do połowy, przykrywamy ściereczką i czekamy, by wyrosło. Wstawiamy na 50 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Ostudzoną babkę dekorujemy dowolnym lukrem i posypujemy(...) kakao i cukier, mieszamy na jednolitą masę. Ochłodzoną babkę polewamy polewą i posypujemy obficie płatkami migdałów. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa stężała. Z pomarańczowym lukrem...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Kuchenne porady

    Proste sposoby na to, jak ułatwić sobie pieczenie ciast.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Święto smaku

    ...skórką cytrynową, wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz ok. 30 minut. Podawaj babę z lukrem lub cukrem pudrem. Na drugi...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wielkanoc na Kujawach

    Skuś się na świąteczne rarytasy z Kujaw.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Wypieki pod słodką pierzynką

    ...dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórką pomarańczową i listkami mięty. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut(...), polej ciasto lukrem, odstaw do zastygnięcia. Możesz przed podaniem udekorować talerz owocami kandyzowanymi. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 55 minut Porcja: 350 kalorii Babka herbaciana...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...