• Informacje na temat:

    bułki dla cukrzyków

Przepisy na temat: bułki dla cukrzyków
  • Wyzwania diety bezglutenowej

    Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...energetycznej, czyli dostarczamy sobie z pożywieniem więcej energii niż jesteśmy w stanie spalić danego dnia, to rzeczywiście mogą pojawić się kłopoty z wagą. Dlatego w komponowaniu posiłków z udziałem(...) pieczywo pszenne będzie także lepszym wyborem dla osób mających problemy z przewodem pokarmowym niż chleb razowy. Pieczywo to źródło cennych składników odżywczych - PRAWDA Podobnie, jak w całym...

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    .... równowagi energetycznej, czyli dostarczamy sobie z pożywieniem więcej energii niż jesteśmy w stanie spalić danego dnia, to rzeczywiście mogą pojawić się kłopoty z wagą. Dlatego w komponowaniu posiłków(...). Jasne pieczywo pszenne będzie także lepszym wyborem dla osób mających problemy z przewodem pokarmowym niż chleb razowy. Pieczywo to źródło cennych składników odżywczych - PRAWDA Podobnie, jak...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...liczbie osób, nie tylko tym, którzy mają celiakię - mówi Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Uboczne skutki udoskonalania Coraz(...). Dlatego dodawany jest do produktów, w których trudno go się spodziewać, np. do wędlin, lodów czy serów pleśniowych... Dwa lata temu amerykański kardiolog William Davis wydał książkę "Wheat Belly...

  • 7 zasad idealnej diety po 1. roku życia

    ...trafią na talerzyk malucha jest ważny także dlatego, że układ pokarmowy dwulatka jest nadal delikatniejszy i wrażliwszy niż u dorosłego. Dlatego nie można liczyć, że bez protestu przyjmie wszystko, co mu(...) smak niepotrzebnie obciążyłyby układ pokarmowy malca, mogłyby też wywołać u niego alergię. Przygotowując posiłek dla brzdąca, używaj jak najmniej soli. Dziecko ma bardziej wrażliwy...

  • Aby smyk nie był grubaskiem

    ...tłuszczowe, które raz powstaną, nigdy nie znikną. Mogą co najwyżej zmieniać objętość, co dla ich posiadacza oznacza konieczność stałej walki z tuszą. Lepiej więc zawczasu zapobiegać ich tworzeniu(...). A ten w nadmiarze tuczy - nawet jeśli pochodzi z banana, a nie z czekolady. Dlatego dietetycy zalecają jeden owoc dziennie (lub ewentualnie 150 ml niedosładzanego soku). Jednocześnie małą porcję...

  • Latem pokochaj warzywa

    ...czy flawonoidy, które wspomagają układ krążenia i stanowią osłonę przed wolnymi rodnikami. Sałata ma także wiele innych pozytywnych dla organizmu właściwości: wspomaga procesy trawienia, działa(...) głównym składnikiem wielu diet odchudzających, a to dlatego, że 93 % tego warzywa to woda. Stosuje się ją jako bazę do różnego rodzaju zdrowych i pożywnych sałatek, ale świetnie nadaje się także do...

Artykuły na temat: bułki dla cukrzyków
  • Dieta idealna dla twojej figury

    ...i stawów), a także witamin C i E, kwasów omega-3 (posiadających silne właściwości przeciwzapalne) oraz błonnika. ŚNIADANIE: Owoce plus produkty zbożowe - 2 kromki bułki (najlepiej pełnoziarnistej...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego samopoczucia

    ...czy bułki pszenne, które zjadamy w pośpiechu. Ten sposób na rozpoczęcie dnia, nie jest jednak zbyt korzystny na dłuższą metę… Dlaczego?

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...

  • Węglowodany - wróg czy przyjaciel?

    Otaczają cię ze wszystkich stron. Węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu, ale spożywane w nadmiarze są przyczyną otyłości i cukrzycy. Jeść więc je, czy odstawić?

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    Antybiotyki w mięsie, metale ciężkie w rybach, tłuszcze trans w słodyczach... Sprawdź, jakie substancje w żywności są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, i poznaj sposoby na ich unikanie.

  • Tradycyjnie czy nowocześnie? A może wcale nie musisz wybierać? Oto kilka wyśmienitych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Strogonow z aromatem Żubrówki 600 g wołowiny (np. rostbef lub krzyżowa)400 ml bulionu wołowego300 g pieczarek100 ml Żubrówki Białej z nutą jałowca4 ogórki kiszone2 łyżki koncentratu pomidorowego4 łyżki śmietany 18%1 łyżka musztardy rosyjskiej Kamis2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki2 łyżeczki ostrej...