• Informacje na temat:

    bułki bez wyrabiania

Przepisy na temat: bułki bez wyrabiania
  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    Spożywamy coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić. Na szczęście jest kilka alternatyw.

  • ciasto drożdżowe zawsze uważałam za bardzo trudne aż znalazłam przepis idealny, ciasto jest dość luźne wiec nie nadaje się na bułki i strucle ale z kruszonką, owocami jest pyszne

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć. Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia(...) 1-2 łyżki octu. By się nie rozpadła: Białą kiełbasę ugotuj w całości - bez rozdzielania pęt oraz odcinania końców. Jak ją parzyć? Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili...

  • Dzisiaj proponuję ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto jest wilgotne, pyszne, można dodać to co się lubi, np. twaróg, śliwki, truskawki, jabłka, no i oczywiście kruszonkę. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem i piec ciasto następnego dnia. Polecam, bo naprawdę warto :-)

  • Domowe bułeczki

    Bardzo trudno wrócić do wyrobów z piekarni, gdy już posmakuje się bułeczek wypiekanych w domu. Bez dodatków, których w pieczywie być nie powinno, bez skomplikowanych, drogich składników. Łatwe w przygotowaniu i pyszne.

  • Wieczorem przygotowujesz, wkładasz do lodówki a rano pieczesz.

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie... a czasem nietuzinkowo.

  • Pyszna drożdżówka i nie trzeba jej wyrabiać :)

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    ...w temperaturze 175 st. C. 4. Po wyjęciu ciasta z pieca odstaw je do ostygnięcia. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem i udekorować kleksem bitej śmietany. Przygotowanie (bez czasu...

  • 5 jaj, 10 dag drożdży rozkruszyć, 11/4 szkl. cukru pudru, 1 szkl. oleju, 1 szkl. zimnego mleka, 5 szkl. mąki, Wszystko po kolei wrzucać do miski odstawić na 3 godziny. Po 3 godzinach wymieszać łyżką. Piec 30-35 min w tem 180 C

Artykuły na temat: bułki bez wyrabiania
  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Zdrowe nawyki to podstawa

    Jeśli twoje dziecko bez przerwy coś pogryza (chrupki, bułki, ciasteczka itp.), nie dziw się, że potem nie ma ochoty na pełnowartościowy posiłek. Staraj się więc, żeby takich przekąsek było jak najmniej...

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Kotleciki z fetą i orzechami

    ...1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Gałązki tymianku płuczemy, osuszamy i siekamy. Orzeszki nerkowca podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor(...), 2 łyżki bułki tartej, orzechy, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy 8 kotletów i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy...

  • Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i...

  • Burgery z wołowym kotlecikiem

    ...patelni, bez tłuszczu, smażymy plastry boczku, aż będą chrupkie. Przekładamy na papierowy ręcznik.   3. Obraną cebulę oraz umyte i osuszone pomidory kroimy w plastry. Sałatę siekamy w paski. Bułki...

  • Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy! Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi,...

  • Mam smak na kotlety mielone

    ..., niesmaczne mięso. Jeśli wolimy jednak duże kotlety, to po obsmażeniu z dwóch stron dobrze przełożyć je do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić na kwadrans do dobrze rozgrzanego...

  • Życie bez glutenu z początku bywa trudne. W końcu, kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie ciepłej bułki posmarowanej grubą warstwą masła? Jednak z Waszych opowieści wynika, że da się porzucić pszenicę, mało tego, posiłki bez niej są o wiele zdrowsze! Ze względu na dietę spowodowaną nietolerancją glutenu czy z własnego wyboru - większość z Was porzuciła w swoim jadłospisie produkty pszeniczne. Dzięki temu czujecie się mniej ociężali i macie więcej energii do działania. Bardzo dziękujemy Wam za...