• Informacje na temat:

    bułka z sezamem

Przepisy na temat: bułka z sezamem
  • Domowe bułki hamburgerowe

    .... 4. W miseczce rozkłócamy jajko, dodajemy łyżkę mleka, mieszamy. Masą mleczno-jajeczną smarujemy wierzchy bułeczek i posypujemy je sezamem. Pieczemy przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

  • Polecam na weekendowe śniadanie :-) Posmarowane masełkiem i swojską konfiturą lub miodem,rozpływają się w ustach,a do tego kubek ciepłego kakao...

  • Pasztet w sezamie

    Sposób przygotowania 1. Włoszczyznę obierz, pokrój. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki oraz warzywa włóż do garnka. Wrzuć przyprawy i grzybki. Gotuj ok. 3 godzin. Mięso wyjmij. Do wywaru włóż wątróbkę, gotuj 5 minut, wyjmij. Bułeczki namocz w wywarze,odciśnij. Mięso zmiel 3 razy z wątróbką i bułkami. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Foremki posmaruj tłuszczem. Posyp sezamem. Nałóż...

  • Smaczne i proste

  • Bułki orkiszowe

    ...pieczenia. 5.      Z wierzchu można zrobić nożem nacięcie w kształcie krzyża. 6.      Wierzch uformowanych bułek posmarować wodą i posypać sezamem lub płatkami. 7.      Odstawić na ok. 15-20

  • Coś innego na niedzielny obiad...

  • Fasolowe kulki z sezamem

    ...mielenia mięsa. Połącz z podsmażoną cebulą, połową sezamu, jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. 2. Bułkę tartą wymieszaj z pozostałym sezamem. Jajko dokładnie roztrzep widelcem. Z masy fasolowej formuj kulki, obtocz w jajku i bułce z sezamem, smaż z każdej ze stron, aż kulki będą rumiane. Drugą cebulę pokrój w piórka. Posyp czerwoną papryką i szczyptą cukru, przysmaż krótko na oleju. Kulki podawaj...

  • Szybkie i proste w przygotowaniu bułki z sezamem do burgerów. Zawsze lepiej zrobić je samemu niż kupować gotowce bo naprawdę są pyszne a do tego bardzo szybkie i łatwe w zrobieniu.

  • Kotlety schabowe w sezamie

    .... Do trzeciego talerza wsyp ziarna sezamu oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Mięso najpierw dokładnie obtocz w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełóż je do talerza z sezamem...

  • Wspaniałe pieczywo na śniadanie.

Artykuły na temat: bułka z sezamem
  • Ziarna pełne smaku

    Sezam znajdziesz na słodyczach i bułkach, ale pasuje też do dań głównych.

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Wegetariański burger

    Sposób przygotowania: 1. Posiekany por i pietruszkę podsmaż na oleju. Wymieszaj z kaszą, sezamem, mąką, jajkiem i solą. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.  2. Bułki przekrój na pół. Posmaruj je jogurtem wymieszanym z posiekanym czosnkiem i solą. Połóż plastry pomidora, sałatę oraz kotlet z kaszy. Przykryj drugą połówką bułki. Zobacz także:

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Schabowy w sezamowej panierce

    Przygotowanie: Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na 20 min. Odlej sok, który puściły. Wymieszaj ze skórką...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Kaszogery. Zdrowie na talerzu

    Czym zastąpić mięso w klasycznych burgerach? Kaszą. Jak to zrobić?

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...