• Informacje na temat:

    bułka z maki orkiszowej

Przepisy na temat: bułka z maki orkiszowej
  • Bułki orkiszowe

    Składniki: 30 g drożdży 250 g ciepłej wody 1 łyżeczka nierafinowanego cukru 350 g jasnej mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej graham 40 g oliwy di sansa 1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536) sezam lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: 1.      Drożdże, wodę i cukier dokładnie wymieszać...

  • Pyszny i zdrowy chleb orkiszowy.

  • Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym

    Składniki na 4 porcje: - 500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej, - 350 g maku, - 240 g mleka, - 200 g miodu z Południowego Tyrolu, - 70 g rodzynek, - 70 g powideł śliwkowych, - 35 g bułki tartej razowej, - cynamon, - sok z cytryny, - 300 g mleka, - 100 g miodu z Poludniowego Tyrolu, - 100 g masła, - 40 g drożdży piwnych, - 2 żółtka, - 1 świeża cytryna (sok lub otarta...

  • Każdy wie, że domowe pieczywo jest najlepsze :)

  • Smakowite ciasta

    Idealne na Wielkanoc!

  • Domowe bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem ziaren to najlepsze co możemy zaserwować naszym domownikom na śniadanie ;)

  • Trata z budyniem domowej roboty

    Tarta to pretekst do pobudzenia wyobraźni w kuchni. Można łączyć smaki do woli – zarówno na słodko, jak i na słono. Owoce, budyń, krem, czekolada, beza, kruszonka, galaretka, konfitura, bita śmietana to idealne towarzystwo dla kruchego ciasta. Nie bójcie się eksperymentować – łączcie smaki i kolory. Wypróbowałam już mnóstwo przepisów na ciasto, które jest podstawą tarty. Poniżej wypracowany przez...

  • Pulchna bułka na śniadanie i kolację. Bardzo smaczna domowa bułka orkiszowa z domowym pasztetem.

  • Problemy w szkole? Może przez cukier...

    Dzieci bardzo lubią słodki smak, ale nadmiar cukru prowadzi do wahań nastroju, źle wpływa na koncentrację i zdolność do nauki

  • Bardzo smaczne mąki orkiszowej z owocami: brzoskwinie, jabłka. Jest, szybkie i łatwe do zrobienia, soczyste i trochę takie jak tureckie wypieki. Pyszne do popołudniowej kawki i na pogaduchy.

Artykuły na temat: bułka z maki orkiszowej
  • Zdrowa dieta świętej Hildegardy z Bingen

    ...w postaci drobnej, średniej i grubej kaszy. Z mąki orkiszowej piecz ciasta, smaż naleśniki i placuszki.  2. Bez pomidorów Unikać należy ziemniaków w każdej postaci, a ponadto papryki, pomidorów...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Lecz się dietą

    ...aminokwasy. Nie zapomnij o warzywach i owocach - najlepiej krótko gotowanych lub duszonych. Jedz też różne kasze i pieczywo z mąki orkiszowej, dostarczającej energii. Unikaj potraw smażonych(...) z żółtkiem i cynamonem, bułka z masłem i polędwicą drobiową, kawa zbożowa. Albo: jajecznica z dwóch jaj, bułka pszenna, pasta z makreli z natką pietruszki, zielona herbata. Drugie śniadanie Bułka...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Zimowa dieta

    ...zbożowe, zwłaszcza orkisz. To właśnie na tym najzdrowszym gatunku pszenicy opiera się dieta cenionej dziś św. Hildegardy z Bingen. Zimą odstaw białe bułeczki, zastępując je chlebem lub bułkami z mąki orkiszowej. Na obiad jedz zaś często kaszę orkiszową (kupuj średnią, gotującą się zaledwie 15 minut). Nie przesadzaj z ilością mięsa, wprowadź natomiast więcej ryb morskich bogatych w jod i kwasy...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Problemy w szkole? Może przez cukier...

    Twoje dziecko ma problemy z koncentracją? Nie chce się uczyć? Przynosi złe oceny? Aż trudno uwierzyć, co może być powodem takiego stanu rzeczy.

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Zimowa dieta

    Przeciwnie - komfort termiczny zapewnią ci produkty zbożowe, zwłaszcza orkisz. To właśnie na tym najzdrowszym gatunku pszenicy opiera się doceniona dziś dieta cenionej dziś św. Hildegardy z Bingen. Zimą odstaw białe bułeczki, zastępując je chlebem lub bułkami z mąki orkiszowej. Na obiad jedz zaś często kaszę orkiszową (kupuj średnią, gotującą się zaledwie 15 minut). Nie przesadzaj z ilością...

  • Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Bagietki są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Dodatek śliwki, nadaje im specyficzny aromat i podkreśla smak pieczywa. Fot. Materiały partnera Ciasto ciemne300 g mąki pszennej typ 500100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału 60 g susek sechlońskich20g słodu jęczmiennego ciemnego barwiącego8 g drobnej soli morskiej4 g drożdży SAF instant300 g wody Wymieszać mąkę pszenną i orkiszową. Słód rozmieszać z wodą za pomocą rózgi. Dodać drożdże. Wsypać obie...