• Informacje na temat:

    bułka z jajkiem w środku

Przepisy na temat: bułka z jajkiem w środku
  • Jajko w koszulce na kanapce

    ...1. Jajko obieramy i wbijamy do miseczki, nie rozkłócamy go ani nie mieszamy. 2. W ganku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami octu i szczyptą soli. Gdy zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką tworząc na środku wir. Ostrożnie wlewamy doń jajko, cały czas mieszając. Gdy jajko znajdzie się w wirze zaprzestajemy mieszania. Gotujemy niecałe 3 minuty.  3. Gdy jajko...

  • Knedle ze śliwkami i bułką tartą

    ...3-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto. 2. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy...

  • Jajka na świątecznym stole

    ...masę łososiową. Plastry łososia przekroić na pół, zwinąć w ruloniki, ułożyć pośrodku półmiska. Wokół łososiowych ruloników ułożyć jajka. Udekorować natką pietruszki albo rzeżuchą. Porcja - 90 kcal Czas przygotowania: 30 minut Roladki z jajkiem Składniki na 8 porcji: - 4 jajka na twardo, - 10 dag ostrego żółtego sera, - 2 łyżki pestek słonecznika, - 2 łyżki kiełków sojowych, - ząbek...

  • Serowe kulki

    W środku mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetne jako przekąską lub dodatek do dań.

  • Klasyczne mielone

    ...tłuszczem patelnię), po kilka minut z każdej strony, partiami (lepiej nie układać ich zbyt blisko siebie). Mięso w środku ma być szare, w jednolitym kolorze, a z zewnątrz - brązowe, apetycznie zrumienione.

  • Składniki: pół litra mleka, 2 jaja, półtorej szklanki mąki, olej, 6 cienkich parówek, 30 dkg startego sera żółtego, ketchup, bułka tarta, sól, pieprz.

  • Sekrety idealnych kotletów mielonych

    ...podsmażona cebula, odciśnięta bułka, rozdrobniony ząbek czosnku oraz surowe jajko i przyprawy (w wersji klasycznej - majeranek, pieprz czarny oraz szczypta soli - niedużo, bo mięso zostało już posolone).  Bułka tarta przy panierowaniu nie będzie się obsypywała, jeśli do wbite do miski jajko będzie skropione kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Masę najlepiej wyrabiać ręcznie, zwilżonymi dłońmi. Takie...

  • Wampirkoburgery

    ...1. Przygotuj kotlety: do mięsa dodaj jajko drobno posiekaną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięso. Uformuj 4 kotleciki i usmaż na oleju. 2. Pokrój pomidora i ogórki na plastry, paprykę w cienkie paseczki. Podgrzej bułkę. Przekrój i posmaruj w środku masłem. 3. Połóż na połówce bułki listek sałaty, plasterek pomidora, następnie kotlet i plasterki ogórka. Posmaruj keczupem...

  • Kotlety w sezamowej panierce

    Sposób przygotowania 1. Do mięsa dodaj jedno jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. Ser potnij w kostkę. 2. Masę podziel na 8 porcji. Z każdej uformuj placuszek. Na środku połóż ser i zlep, formując kotlety. 3. Sezam wymieszaj z tartą bułką. Drugie jajko wbij na talerz i roztrzep widelcem. Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce z sezamem. Smaż 5–7 minut na...

  • Piknik na balkonie, czyli sposób na udaną majówkę

    ...dyni bądź słonecznika. Wskazówka ·    Przepis "Bułka tarta" znajduje się na platformie Cookidoo®. ·    Przed rozdrobnieniem mięsa wieprzowego należy upewnić się, że jest ono zmrożone tylko częściowo. Najlepszą konsystencję zapewnia zmrożenie mięsa przez 30-60 min. ·    Tradycyjne, pszenne bułki do hamburgerów z sezamem można zastąpić dowolnym pieczywem np. bułkami pełnoziarnistymi, żytnimi...

Artykuły na temat: bułka z jajkiem w środku
  • Czekoladowe ciasto z sernikiem w środku

    Czekoladowe ciasto przekładane warstwami z serem nie wymaga wiele pracy, a z pewnością zrobi ogromne wrażenie na gościach.

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

  • Tradycyjny klops z jajkiem

    Sposób przygotowania: 1. Ugotować 6 jaj na twardo. Wystudzić, obrać. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.  2. Do mięsa dodać surowe jajko i posiekane czosnek, cebulę i natkę. Dołożyć odciśniętą bułkę i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Masę wyrobić. Na dnie wysmarowanej formy ułożyć gruby prostokąt z połowy masy. Na środku ułożyć jajka, jedno za drugim. Przykryć resztą masy, uklepać, zamknąć...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Z sernikiem w środku

    Czekoladowe ciasto przekładane warstwami z serem nie wymaga wiele pracy, a z pewnością zrobi ogromne wrażenie na gościach.

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Pieczeń rzymska z jajkami

    Przygotowanie: Bułki namoczyć, gdy zmiękną - odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Ziemniak zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Ugotować na twardo 4 jajka. Mięso wymieszać z bułkami, cebulą, ziemniakiem i surowymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem, Wszystko razem dobrze wyrobić, dodając bułkę tartą według zapotrzebowania. Uformować mięso na zwilżonej wodą desce, zrobić w środku rowek, i włożyć...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Kotlety po szwajcarsku – z serem i szynką

    Roladki i zawijańce z niespodzianką w środku ładnie się prezentują na talerzu. Ich smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...