• Informacje na temat:

    bułka tarta do fasolki

Przepisy na temat: bułka tarta do fasolki
  • Pieczeń z fasolką, marchewką i ziołami

    Żeby pieczeń po pokrojeniu na plastry miała ciekawy wygląd, można do niej włożyć np. gotowane warzywa, jajka, podroby czy parówki. Czasem dodajemy nawet owoce.

  • W związku z tym, że piekę bułki i chleby czasami zostają się piętki lub resztki, które wysychają i twardnieją. Zostawiam je wtedy do przerobienia na bułkę tartą.

  • Fasolka szparagowa z patelni z dodatkiem chilli

    Składniki: 4 łyżki oleju z orzechów arachidowych 400 g fasolki szparagowej 8 przekrojonych na pół suszonych papryczek syczuańskiej odmiany chilli (lub innej  o bardzo ostrym smaku) 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu syczuańskiego kawałek świeżego imbiru (2,5 cm) pokrojonego w słupki 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 2 posiekane cebule dymki 100 g mielonej wieprzowiny sól...

  • Czy bułka tarta to naprawdę jedynie wysuszona i starta bułka ? Dlaczego jedna bułka tarta jest jasna a inna ciemna ? Czy przygotowując ją w domu możemy zmieszać wszystkie rodzaje czerstwego pieczywa ? Oto kilka prawd na temat bułki tartej.

  • Warzywa i wszelkie jarzyny przywiezione przez królową Bonę długo traktowane były z przymrużeniem oka i nazywane pogardliwie włoszczyzną.

  • Polecam jest bardzo smaczna.

  • Dobra praktycznie dla każdego

    Jak gotować fasolkę? Jeżeli chcemy zrobić z fasolki osobne danie, to wrzucamy ją do gotującej się wody. Tylko wtedy zachowa większość swoich soków. W zależności od tego czy jest to młoda, czy stara fasola, gotujemy od 5 do 15 minut. Zaraz po wrzuceniu fasoli do wody solimy do smaku. Niektórzy zalecają dodanie również łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu można, a nawet należy...

  • Przepis z serii wspomnienie lata. Pyszna polska fasolka, podana w tradycyjny sposób. Pasuje do mięska, ryby, można też zajadać się nią solo.

  • Warzywo prawie doskonałe

    Króluje na bazarach i w warzywniakach. Z nich trafia do większości polskich domów. Mowa tu o fasolce szparagowej, która występuje najczęściej w dwóch odmianach. Ta roślina strączkowa aż kipi od witamin i składników mineralnych. Jest doskonała w kuchni, wspomaga odchudzanie i zawiera składniki potrzebne kobietom w ciąży.

  • drożdżowa bułka z jogurtem naturalnym

Artykuły na temat: bułka tarta do fasolki
  • Ekspert radzi: Fasolka szparagowa

    Dwa kolory Do wyboru mamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą - o kremowym, delikatnym smaku, oraz zieloną, bardziej aromatyczną i wyrazistą. Jedną i drugą można podawać z bułką tartą, jako jarzynkę do obiadu, albo łączyć z mięsem lub innymi warzywami. Bez łyka Z fasolki, zwłaszcza dużej, wyciągam łyko. Żeby łatwiej odchodziło, przed obieraniem wkładam ją na krótko do wrzątku...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

    ...​Tę zapiekankę można śmiało podać na przyjęcie - wystarczy przygotować bardziej wykwintną wersję. Zamiast fasolki użyj szparagów, a zamiast kurczaka polędwicy wołowej.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Pieczeń z fasolką i marchewką z ziołami

    Żeby pieczeń po pokrojeniu na plastry miała ciekawy wygląd, można do niej włożyć np. gotowane warzywa, jajka, podroby czy parówki. Czasem dodaję nawet owoce.

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Fasolka  szparagowa. Co warto o niej wiedzieć?

    .... Na chwilę zwiększ ogień i smaż minutę, aż ocet się zredukuje i oblepi fasolkę. Podawaj z podduszonym kurczakiem. Zdrowotne walory fasolki To niepozorne z wyglądu warzywo kryje w sobie mnóstwo...

  • Jak zamienić fasolkę szparagową w pyszny dodatek do obiadu? Dzięki przepisom naszych użytkowników, to pyszne warzywo z pewnością zacznie częściej gościć na waszych talerzach. Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że...

  • Pyszna fasolka

    ...na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki(...). Część szczypiorku sparzyć krótko we wrzątku, resztę pozostawić do dekoracji. Porcje fasolki owijać w plastry szynki, związać sparzonym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku...

  • Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon Ciasto Kruche 145g masło 100g cukier puder 40g mąka migdałowa 2g sól 60g jaja 300g mąka T450 25g mąka ziemniaczana Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.   Opaska z czekolady 300g biała czekolada Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C. Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego...