• Informacje na temat:

    bułka drożdżowa wytrawna

Przepisy na temat: bułka drożdżowa wytrawna
  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ...przeciwutleniających. Japońska bułeczka drożdżowa Pasta - szklanka adzuki - szklanka cukru - sól  Ciasto  - 3 szkl. mąki  - 7 g suchych drożdży  - 3/4 szklanki mleka - jajko  - po 2 łyżki cukru...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...dag masła, - 20 dag cukru, szczypta soli, - 1 cukier waniliowy, 6 jajek, 50 dag mąki - 1 proszek do pieczenia, 10 dag gorzkiej czekolady, - tłuszcz i tarta bułka do formy, cukier puder do(...). Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut, 1 porcja: 330 kcal Baba drożdżowa Składniki na 2-3 babki: - 50 dag mąki, - 250 ml mleka, - 5 żółtek, 6 dag drożdży, - 15 dag cukru, 10 dag...

Artykuły na temat: bułka drożdżowa wytrawna
  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) czarnych oliwek bez pestek, 1 średnia marchewka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, szczypta mielonego czosnku. Ponadto: olej i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...doskonale smakuje w połączeniu z chałką, lub maślanymi bułeczkami. Delikatny, pikantny aromat dania idealnie współgra ze słodkim, drożdżowym smakiem pieczywa. Hot dog w nowej odsłonie Bułka...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Dorsz wedlug Thierry Marx i odpowiedzi na wczorajsze komentarze

    To obiadowe danie, szybkie w przygotowaniu. Thierry Marx, nie trzeba go przedstawiac, znakomity kucharz, od zeszlego roku na czele kuchni Mandarin Oriental...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Obiad dla jarosza

    Pełnowartościowe dania dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa.

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • Tylko odrobina słodyczy

    Kremówki kokosowe Składniki na 14 porcji: Na ciasto: jajko i żółtko, 4-6 łyżek cukru, 1/2 kostki masła, 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz i tarta bułka do...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...