• Informacje na temat:

    bulionu wołowego

Przepisy na temat: bulionu wołowego
  • Roladki wołowe

    Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta.

  • Pulpety wołowe w pikantnym sosie

    Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 200ml  bulionu wołowego 100g pokrojonej w kostkę cebuli 10ml oliwy z oliwek Gallo Classico 20g przypraw (cynamon w laskach, anyż, mielony pieprz, nasiona musztardy i papryczki chili) 50g mąki, sól do smaku 100g (gotowego) purée ziemniaczanego Przygotowanie: Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki. Obtocz je w mące...

  • Roladki wołowe

    Składniki: ●4 kawałki mięsa wołowego ●kiełbasa (tłusta) ●cebula ●4 małe ogórki kiszone (lub 2 mniejsze, pokrojone) ●150 g boczku wędzonego ●2-3 łyżki musztardy ●pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie ●bulion ●olej ●mąka Przygotowanie: 1. Mięso rozbij. Boczek pokrój w plasterki, cebulę, kiełbasę w paski (możesz też grubo zmielić kiełbasę z cebulą i boczkiem). Przygotowane...

  • Śląskie rolady wołowe

    Smakują wyśmienicie. Mogą różnić się nadzieniem, w zależności od pomysłu gotującego.

  • Tradycyjne flaki wołowe

    Posyp natką pietruszki.

  • Tradycyjne flaki wołowe

    Posyp je natką pietruszki.

  • Kuleczki wołowe w pomidorach

    Składniki: 150 g chudej wołowiny, 2 łyżki otrąb pszennych, 2-3 łyżki ciepłego bulionu, 1 jajko, 4 pomidory (świeże, mrożone lub krojone bez skórki), 1/2 ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lubczyk, listek laurowy, 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania: Zmiel mięso, wymieszaj z otrębami, czosnkiem, jajkiem i bulionem. Uformuj...

  • Szybkie roladki wołowe

    Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 8 cienkich steków z biodrówki (po ok. 75 g) sól, pieprz 8 łyżek czerwonego pesto 2 łyżki oleju Puszka pomidorów 250 ml bulionu Cukier Słodka papryka Puszka (425 ml) białej fasoli Oregano Przygotowanie: 4 marchewki pokroić w cienkie plasterki, pozostałe w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Mięso oprószyć solą i pieprzem...

  • Składniki : 80 dag szpondra wołowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag wędzonej ogonówki pokrojonej w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag marchwi pokrojonej w kostkę, 10 dag zielonego groszku, 5 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego...

  • Chińskie pulpety wołowe z ryżem

    Składniki na 4 porcje: - cebula, - 500 g mielonego mięsa wołowego, - sól, pieprz, - 250 g ryżu basmati, - 400 g marchewki, - 1 por, - 250 g pieczarek, - 2 łyżki oleju, - Przyprawa Kuchni Chińskiej, - sos sojowy, - 250 ml bulionu warzywnego (instant) Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki. Ryż...

Artykuły na temat: bulionu wołowego
  • Roladki wołowe

    >>>Jak przygotować to danie - znajdziesz na kolejnej stronie

  • Podstawą każdej zupy, w tym także ramenu jest idealny wywar. Jaki jest twój sekret na bulion? Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczną książkę "Ramen. Zupa szczęścia i miłości". W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata", a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową. Czy posiadasz sprawdzony patent na idealny bulion?...

  • Zrazy wołowe

    Wołowina lubi pieprz – dużo pieprzu! Z innych przypraw: czosnek, imbir, kolendrę, rozmaryn, ocet balsamiczny, czerwone wino, a także whisky i porto. Smakowo nie pokłóci się nawet z pleśniowym serem gorgonzola.

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Żeberka wołowe w melasie z serową polentą

    ...selera naciowego, pokrojone, 1 butelka mocnego czerwonego wina, 1,5 litra bulionu wołowego, 1-2 łyżki melasy. Na gremolatę (dodatek do posypania dania): 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 2 łyżki...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Roladki wołowe

    Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Tradycyjne flaki wołowe

    Posyp natką pietruszki.

  • Tradycyjnie czy nowocześnie? A może wcale nie musisz wybierać? Oto kilka wyśmienitych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Strogonow z aromatem Żubrówki 600 g wołowiny (np. rostbef lub krzyżowa)400 ml bulionu wołowego300 g pieczarek100 ml Żubrówki Białej z nutą jałowca4 ogórki kiszone2 łyżki koncentratu pomidorowego4 łyżki śmietany 18%1 łyżka musztardy rosyjskiej Kamis2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki2 łyżeczki ostrej...