• Informacje na temat:

    bulion z perliczki

Przepisy na temat: bulion z perliczki
  • Sprawdzony przepis na "Pieczone perliczki"

  • Rosół z kury, kaczki to taka tradycja niedzielna, ale rosół z perliczki mmm...

  • Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponuję z perliczki.

  • Luzowana i faszerowana perliczka, następnie pieczona i podawana w galarecie.

  • Perliczka jest jednym z dań z drobiu serwowanym w mojej rodzimej kuchni wielkopolskiej. Jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Ja ją piekę w brytfannie, obficie podlewając bulionem, wodą i winem, i nigdy nie wyszła mi sucha. Podaje się ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu) lub kaszą gryczaną, kapustą...

  • Aromatyczny i bogaty w smak bulion drobiowy, który posłuży jako podstawa do zup, gulaszy i sosów. Polecam ugotować go w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić. Kiedy tylko będzie potrzebny, to zawsze będzie pod ręką!

  • Bardzo pyszna zupka :)

  • Nie od dziś wiadomo, że tajemnica wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania. Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako...

  • Taki wywar z warzyw jest najlepszą bazą pod zupy oraz sosy, można go również podzielić na porcje i zamrozić.

Artykuły na temat: bulion z perliczki
  • Dieta Marii Antoniny

    ...królowa spożywała lekki bulion z warzyw lub kurczaka, albo perliczki. Ten nawyk zachował się w pamięci wielu Francuzek, które zamiast ciężko strawnych kolacji delektują się lekką zupą. Książka...

  • Kolacja z przyjaciółmi czyli dîner à la française i kuchnia w tym tygodniu.

    ...z plastrów boczku świeżego, suszonych śliwek, szalotek i likieru śliwkowego. Dusiłam ją pod przykryciem, doprawiając  bulionem z kury i  śliwkami przygotowanymi osobno w rosole z dodatkiem śliwowicy...

  • Roladki rybne z szalwia, raz jeszcze!

    ...bialego wina... skrobalam drewniana lyzka dno by sie soki ladnie polaczyly. Wrzucilam do wina garsc swiezych listkow szalwi. Do tego dodalam 100 ml bulionu z ryb, wczoraj posluzylam sie polowa kostki bulionu rybnego Knorr. Zagotowalam calosc, nieco odparowalam i dodalam 50 g zimnego pokrojonego na kawaleczki masla. Wylozylam roladki na talerze, podalam je z ryzem basmati i z szalwiowo...