• Informacje na temat:

    bulion warzywny z kostki

Przepisy na temat: bulion warzywny z kostki
  • Jak zrobić domowy bulion?

    Po kostki rosołowe sięgamy, gdy chcemy ułatwić sobie pracę lub po prostu wolimy oszczędzić trochę czasu. Nie są one jednak zdrowe, a buliony powstałe na ich bazie bywają nieco zbyt słone. Zamiast kupować sklepowe gotowce, warto przygotować własny bulion domowy.

  • Domowy bulion

    Czasami chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy po sklepowe kostki rosołowe. Trudno jednak nazwać je zdrowymi. Jak przygotować zdrowy bulion, który będzie bazą smacznej i pożywnej zupy dla całej rodziny?

  • Ziołowa na bulionie

    .... 2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. 3. Dalej mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki bulion warzywny(...)Składniki: 30 dag ziół (natka, koperek, szczypiorek) 8 dag masła 5 dag mąki 500 ml bulionu warzywnego 300 ml mleka 200 ml słodkiej śmietanki, sól 200 ml gęstej kwaśnej...

  • Bulion warzywny z obierek

    Sposób przygotowania Wszystkie obierki z umytych wcześniej warzyw włóż do garnka i zalej zimną wodą (tak, aby wszystkie były zanurzone). Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Wszystkie obierki muszą być bardzo miękkie, dlatego od czasu do czasu mieszaj wywar. Zostaw do wystygnięcia, a następnie przecedź. Gotowy bulion możesz zamrozić w kostkach i dodawać do...

  • Domowa kostka rosołowa

    Kojarzysz te sytuacje, kiedy wydrukowałaś już przepis, uroczyście rozłożyłaś na blacie wszystkie składniki, ba, zaczęłaś już kroić i podsmażać cebulę i pieczarki, aż tu nagle... stop, koniec gotowania! Znowu nie masz szklanki bulionu. Kto zresztą ma pod ręką bulion, kiedy coś gotuje? - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Zupa wielowarzywna na bulionie

    Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior po 50 dag młodej marchewki oraz ziemniaków 2 średnie pory 1 papryka 2 łyżki oleju 1 litr bulionu warzywnego (domowego albo z kostki) sól pieprz(...) - w kostkę. Pory oczyść, dobrze umyj, potnij w ukośne plasterki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa. Mieszając, smaż je 3-4 minuty. Potem zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze...

  • Warzywne chili

    ...soczewicę, fasolę i krojone pomidory, wlej bulion (staram się dodawać domowy bulion, ale jeśli masz jedynie kostki rosołowe, też będą dobre). Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i pozwól(...) g) krojonych pomidorów 1,2 l ekologicznego bulionu warzywnego sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek, pora i papryczkę chili ( ja zostawiam nasiona, ale...

  • U podstawy dobrej zupy

    Francuskie słowo bouillon oznacza m.in. wywar z mięs, warzyw bądź kości, będący podstawą zup lub zawiesistych sosów. Prawdziwy aromatyczny bulion ma niewiele wspólnego z tym powstałym po rozpuszczeniu w wodzie sklepowej kostki.

  • Siedem patentów na domową kostkę rosołową

    Naturalna, aromatyczna pełna ziół, warzyw i przypraw. Będzie ratunkiem zawsze wtedy, kiedy w przepisie widzisz bulion, a nie masz czasu ani składników, by ugotować wywar.

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    Rosół to rodzaj niezagęszczonej zupy, której bazą jest wywar mięsno-warzywny.

Artykuły na temat: bulion warzywny z kostki
  • Lekkie zupy warzywne

    ...) lub wywarem przygotowanym z kostki, dodać przyprawy i gotować ok. 10 minut, wrzucić pomidory i gotować, aż składniki będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać masło i raz jeszcze doprawić do smaku(...) Składniki na 4 porcje : 1 kalafior, 1 cebula, 2 marchewki, 1 litr bulionu z kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, kawałek (ok. 3-5 cm) świeżego imbiru, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku, mielona...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Buliony Knorr „Smaki i aromaty"

    ...​Szefowie kuchni Knorr stworzyli nową linię bulionów dedykowanych właśnie do drugiego dania "Smaki i aromaty", a w niej Kostkę bulionową z Czosnkiem i Pietruszką oraz Kostkę bulionową Śródziemnomorską.

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Kremowe zupy

    ...5 minutach opiekania posypać grzanki startym serem pleśniowym. Piec do zrumienienia. Do rondelka wlać wywar warzywny. Dodać kostki sera topionego i, stale mieszając, rozpuścić na gładki krem(...)Krem z marchwi i mango Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 400 g marchewki, 1 czerwona papryczka chili, 1 duże mango, 1 łyżka masła, 900 ml bulionu warzywnego, sok z 1/2 limonki, świeżo...

  • Podstawą każdej zupy, w tym także ramenu jest idealny wywar. Jaki jest twój sekret na bulion? Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczną książkę "Ramen. Zupa szczęścia i miłości". W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata", a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową. Czy posiadasz sprawdzony patent na idealny bulion?...

  • Delikatna zupa krem

    Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 800 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i główki, łodygi pokroić. Bulion zagotować, włożyć pokrojone szparagi (bez główek), gotować 20 min. Główki szparagów ugotować na parze (można nakryć garnek z bulionem sitkiem, tam umieścić...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    ..., muszą jednak być wolne od sztucznych dodatków, takich jak: kostki rosołowe i bulionowe, mieszanki typu wegeta, przyprawy w płynie typu maggi. Również niewskazane jest, aby były zbyt słone (wtedy(...). Bulion warzywny Warzywa z 1 pęczka włoszczyzny i 1 cebulę oczyść, pokrój w grube talarki. 2 ząbki czosnku przekrój wzdłuż na pół. Warzywa zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj 2 liście laurowe...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...