• Informacje na temat:

    bulion rybny risotto

Przepisy na temat: bulion rybny risotto
  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...i bulion rybny. Wmieszać creme légere, zagotować. Dodać bazę do sosów, dobrze wymieszać. Gotować dwie minuty, doprawić solą i pieprzem. Warzywa doprawić solą i pieprzem cayenne. Ryż, warzywa i rybę(...), - biały pieprz, - 20 g mąki, - łyżka oleju, - 250 ml chudego mleka, - 250 g bulionu warzywnego, - 1-2 łyżki bazy do sosów, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta cukru, - pół pęczka...

  • Risotto z owocami morza, zupa rybna - wszystkie tego typu potrawy wymagają zastosowania bulionu. Najlepiej, żeby był rybny...

  • Wypróbowany przepis na "Bulion rybny"

  • Nie wliczając zupy rybnej, którą gotujemy na Wigilię, to ta, którą podam na obiad właśnie dzisiaj jest absolutnie moim faworytem wśród innych tego typu zup. Delikatny bulion z charakterystycznym rybnym posmakiem, warzywa i krewetki - to połączenie nie może się nie udać. Dużym plusem w przygotowaniu takich frykasów jest to, że ilość składników jest naprawdę dowolna. Taką zupę można modyfikować wg swoich upodobań smakowych. Dla tych, co jeszcze rybnych zup nie gotowali - warto się przełamać i...

  • Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.

  • Obiad w sam raz na piątek. Nawet dla dzieci. Alkohol raz, dwa wyparuje, a zniknie charakterystyczny zapach ryby, który nie każdy lubi.

  • smaczne

  • Smaczne risotto bez dodatku masła i wina.

  • Sprawdzony przepis na "Pasztet rybny"

  • wiosenny przepis na ryż

Artykuły na temat: bulion rybny risotto
  • Bulion do paelli i risotto

    Składniki: 600 g szkieletów rybnych 1 kg skorupek z krewetek 300 g pomidorów 4 ząbki czosnku 15 g natki pietruszki Szczypta szafranu 30 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz Rozdrobnij czosnek. Pokrój pietruszkę. Posmaż je na oliwie. Dodaj skorupki krewetek. (Jeśli przygotowujesz bulion na paellę, dodaj trochę wędzonej papryki). Dodaj szkielety rybne. Wlej 3 l wody...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Ziarnko do ziarnka

    ..., czosnek i chili, mieszając od czasu do czasu. Po 4-5 minutach dodaj bulion, sos rybny, cukier palmowy, liście kaffir, kolendrę, trawę cytrynową, grzyby shitake i 600 ml mleczka kokosowego. Doprowadź do(...). Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 3,5-4 godziny. Podczas duszenia dodaj grzyby enoki, sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy do smaku. Około 45 minut przed wyjęciem mięsa...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Kuchnia hiszpańska

    Paella z krewetkami Składniki na 3-4 porcje: 40 dag ryżu do risotto, 5 nitek szafranu (możesz zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy), 1 średni pomidor, 2-3 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 strąka(...) Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 40 dag chorizo, 1 cebula, 2 czerwone papryki, 20 dag pomidorów, 1/2 l bulionu warzywnego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1-2 listki...

  • Podstawą każdej zupy, w tym także ramenu jest idealny wywar. Jaki jest twój sekret na bulion? Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczną książkę "Ramen. Zupa szczęścia i miłości". W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata", a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową. Czy posiadasz sprawdzony patent na idealny bulion?...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...i bulion rybny. Wmieszać creme légere, zagotować. Dodać bazę do sosów, dobrze wymieszać. Gotować dwie minuty, doprawić solą i pieprzem. Warzywa doprawić solą i pieprzem cayenne. Ryż, warzywa i rybę(...), - biały pieprz, - 20 g mąki, - łyżka oleju, - 250 ml chudego mleka, - 250 g bulionu warzywnego, - 1-2 łyżki bazy do sosów, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta cukru, - pół pęczka...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...