• Informacje na temat:

    bułgarska

Przepisy na temat: bułgarska
  • Królowa bułgarskich przystawek

    Klasyczną przystawką w bułgarskiej kuchni jest sałatka szopska, którą przyrządza się z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki i cebuli, z dodatkiem słonego sera. Skąd wzięła się jej nazwa? Szopi - tak określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich okolic.

  • Bułgarskie faszerowańce

    Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy.

  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Bułgarski tarator

    Przysmaki kuchni bułgarskiej

  • Tarator

    Czyli bułgarska zupa ogórkowa. Danie to serwuje się głównie jako przystawkę.

  • Sałatka szopska

    Sałatka charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Przyrządza się ją z z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli i słonego sera. Co więcej, jej przygotowanie zajmie ci tylko 15 minut!

  • Szopska sałata

    Ta wywodząca się z bułgarskiej kuchni sałatka, będzie świetną przystawką lub dodatkiem do potraw.

  • Banica - strudel z bryndzą

    Specjalność kuchni bułgarskiej.

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, a przy tym dostarcza organizmowi sporych ilości (co najmniej 25 procent niezbędnego każdego dnia) fosforu, witaminy B2, białka i witaminy B 12. Zarówno kanadyjskie, jak i amerykańskie normy żywnościowe uznają jogurt za ważny składnik codziennej diety.

  • Co jeść w upalne dni

    Na wakacje czekamy przez cały rok, a kiedy już gorące dni dadzą się we znaki, to często odechciewa się nam wszystkiego. Kucharz Jakub Kuroń radzi w rozmowie z PAP Life, co jeść, żeby umilić sobie życie podczas najbardziej upalnych dni.

Artykuły na temat: bułgarska
  • Bułgarska kawarma

    Różnorodne, bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy. Te dania każdemu przypadną do gustu.

  • Bułgarski tarator

    Wypróbuj zupę idealną na gorące dni- bułgarski chłodnik tarator.

  • Bułgarskie kebabcze

    Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw.

  • Bułgarski tarator

    Pyszny chłodnik.

  • Riwiera Bułgarska w pigułce

    Riwiera Bułgarska była szalenie modnym kierunkiem turystycznym w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Dziś zauważa się nową falę zainteresowania tym regionem. To miejsce wyjątkowe, bo jako jedno z niewielu we Wschodniej Europie, oprócz znanych rajskich kurortów, idealnych dla miłośników plażowania i sportów wodnych, posiada przepiękne, naznaczone historią miejsca, należące do światowego...

  • Tarator: Bułgarski chłodnik

    Przygotowanie: Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Ogórki obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do...

  • Tarator: Bułgarski chłodnik

    Do chłodnika warto też dodać posiekane orzechy włoskie, żeby przyjemnie chrupały. Zupa powinna być bardzo zimna, więc dobrze do niej dorzucić przed podaniem kilka kostek lodu.

  • Smak Bułgarii: banica

    Kuchnia bułgarska jest bogata w aromaty i warzywa. Banicę można kupić w wielu lokalnych budkach z przekąskami - można ją faszerować serem, szpinakiem, a także szynką.

  • Chłodnik tarator

    Idealna zupa na upały: chłodnik w wersji bułgarskiej, czyli tarator.

  • Musaka

    Różnorodne, bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy. Te dania bułgarskie każdemu przypadną do gustu.

Wideo na temat: bułgarska
  • Najprostszy przepis na chłodnik

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Chłodniki na słodko i słono

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)