• Informacje na temat:

    bułeczki ze sliwkami

Przepisy na temat: bułeczki ze sliwkami
  • Drożdżówki ze śliwkami

    ...przygotowywania ciasta drożdżowego ze śliwkami jest mnóstwo. Bardzo pięknie wyglądają np. minidrożdżówki upieczone w kokilkach i podane w nich na stół. Rogaliki, bułeczki lub chałki drożdżowe możesz nadziać...

  • Przysmaki ze śliwkami

    ...np. z dodatkiem bitej śmietany. Bułeczki z kardamonem Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 10 dag masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. letniego mleka 3 dag...

  • Bułeczki ze śliwkami

    ...stopione i wystudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Śliwki przekrój, usuń pestki. Z ciasta zrób 15 placuszków. Na środku każdego ułóż śliwkę. Zlep formując bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia. Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieć krusznonkę. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posyp kruszonką. Ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w temp. 160

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    Bułeczki z budyniem i kruszonką Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj. 2. Do sypkich(...) budyń. Ciasto ponownie wyrób, zrób 12 krążków. 4. Składniki kruszonki zagnieć. Na krążkach połóż po porcji budyniu  i śliwek. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz przez 20-25 minut w 175 st. Dobre rady...

Artykuły na temat: bułeczki ze sliwkami
  • Dieta dla grupy krwi AB

    ...bułeczki żytnie i owsiane. Z kasz najbardziej zalecana jest gryczana i jęczmienna. Możesz też bez obaw spożywać produkty sojowe.

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Jak wygląda dieta typowego polskiego ucznia?

    Mogłoby się wydawać, że w ostatnich kilku latach moda na zdrowe odżywianie na dobre zagościła w naszych domach. Przepisy na zbilansowane i pełnowartościowe posiłki znajdziemy dosłownie wszędzie: na popularnych portalach, w telewizji śniadaniowej czy prasie. Tymczasem najnowsze statystyki to kubeł zimnej wody - jeśli nie zmienimy nawyków żywieniowych, do 2030 roku co najmniej połowa Europejczyków będzie otyła.

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach

    W miniony weekend (22-23 marca) odbyły się dwa kolejne finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w Krakowie zajął "Pasztet z selera" Jadwigi Bobek z Bolesławca. W Katowicach wygrały "Polskie pstrągi puszczańskie" Krzysztofa Rosińskiego z Dąbrowy Górniczej.

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • ....     Dokladnie zaklejam i formuje kulke.     Gotuje w osolonej wodzie, jak knedle ze sliwkami.     Podaje ze skwarkami z boczku lub uduszona cebulka na masle.     WERSJA DRUGA ( robiona...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Ciasta z powidłami

    ...w kolejności: powidłowym, orzechowym, makowym, twarogowym. Ostatni płat pokroić w pasy, poukładać na cieście, tworząc kratkę. Posypać rodzynkami. Piec 40 minut w 170°C. Bułeczki z powidłami(...) uznania: cynamonem, wanilią itp. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić radełkiem na ok. 16 kwadratów. Na każdym ułożyć nieco powideł. Formować bułeczki. Posmarować je tłuszczem i ułożyć na...

  • Z okazji świąt przygotowaliśmy dla Was fantastyczny prezent w postaci darmowej aplikacji Smaker.pl na urządzenia mobilne z androidem. Miło nam poinformować, że już od dzisiaj możecie przeglądać najnowsze przepisy ze Smakera korzystając z naszej darmowej aplikacji. Aplikację można pobrać ze sklepu Google play, jest ona przeznaczona na wszystkie urządzenia mobilne z systemem operacyjnym Android OS (począwszy od wersji 2.3.). Dzięki aplikacji dostęp do przepisów jest łatwy i wygodny. Po prostu...