• Informacje na temat:

    bułeczki z nadzieniem orzechowym

Przepisy na temat: bułeczki z nadzieniem orzechowym
  • Rogaliki i bułeczki

    Pachnące i mięciutkie. Najlepiej smakują do porannej kawy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z orzechowym nadzieniem"

  • Bardzo smaczne orzeszki z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do świątecznej kawy.

  • Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi i szybkim krokami, czas więc na pączki. Śmiem twierdzić, że wiadomo już wszem i wobec, iż ubóstwiam orzechy, zwłaszcza ciasta i masy orzechowe. Tak więc nie było rady, musiały powstać pączki z orzechową "duszą". Piekłam na próbę z małej ilości mąki, ale warto upiec przynajmniej z podwójnej porcji. Z podanych niżej składników wyszło mi 16 pączków, zdecydowanie za mało :))

  • Jedna z moich ulubionych: kuchnia węgierska. Zmodyfikowany przepis na naleśniki a la Gundel.

  • Prosty i smaczny deserek do herbatki.

  • Smaczne drożdżowe ciasto. Umili niejedną niedzielę. Nadaje się też na każdą inną okazję. Serdecznie polecam.

  • A oto kolejna moja propozycja na pączki mniej tradycyjne , z pysznym budyniowo -orzechowym nadzieniem. To coś dla smakoszy uwielbiających orzechy i nie tylko . Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne polecam :)

  • Od dłuższego czasu chodził za mną ten przepis , w sumie za każdym razem , gdy pozostawały z obiadu ziemniaki :). No i w końcu postanowiłam go wypróbować . Przepis pochodzi ze strony "Kobieta w INTERIA.PL /kuchnia "

  • Jajka na śniadanie wielkanocne podane inaczej.

Artykuły na temat: bułeczki z nadzieniem orzechowym
  • Bułeczki i spółka

    ...o szerokości ok. 10 cm. Środek każdego pasa ciasta posmarować nadzieniem orzechowym, zwinąć w cienkie roladki. Pokroić je w kawałki o długości 10 cm, docisnąć końce (żeby nie wyciekł farsz), a potem(...) bułeczki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte bułeczki lekko rozciągnąć w palcach na placuszki, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Domowe drożdżówki

    ...drożdżowe. Zostawiamy w cieple, by podrosły. Przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem (żółtkiem). Można je też posypać kruszonką. Słodkie bułeczki z jabłkiem i rodzynkami Składniki na 16 porcji: 42(...) i formować ok. 16 bułeczek. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać 15 minut, aż wyrosną. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem, ich wierzchy naciąć na krzyż. Wstawić do...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Dieta kwiatowa. Dla kogo?

    ​Nikogo dziś już nie dziwi tort z płatkami róż czy stokrotkami. A talerz pełen fiołków serwuje się w ekskluzywnych restauracjach. Kwiaty to dodatek do potraw poprawiający ich smak i aromat.

  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 ml wody 125 ml mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) odrobina cukru pudru Krem kawowy: 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kawy espresso 200g cukru pudru 30ml wody Pralina: 25g masła 220g drobnego cukru 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów...

  • Ciasta z powidłami

    ...w kolejności: powidłowym, orzechowym, makowym, twarogowym. Ostatni płat pokroić w pasy, poukładać na cieście, tworząc kratkę. Posypać rodzynkami. Piec 40 minut w 170°C. Bułeczki z powidłami(...) uznania: cynamonem, wanilią itp. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić radełkiem na ok. 16 kwadratów. Na każdym ułożyć nieco powideł. Formować bułeczki. Posmarować je tłuszczem i ułożyć na...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...