• Informacje na temat:

    bułeczki z mąki żytniej i otręby

Przepisy na temat: bułeczki z mąki żytniej i otręby
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...żytniej typ 2000, ale robiąc z zakwasu gotowe ciasto na chleb, dodajemy doń np. mąkę pszenną typu 480 lub chlebową typu 750.   Zrobienie dobrego chleba wyłącznie z mąki żytniej typu 2000 nie należy już(...) bardzo gorący, w przeciwnym razie nie uzyskamy pożądanego efektu chrupkości. Biała dama Podstawą dobrego chleba jest mąka. Początkowo możemy korzystać z najzwyklejszej mąki pszennej, którą...

  • Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.

  • Śniadania dla odchudzających się

    ..., - 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - papier do pieczenia Przygotowanie: Rodzynki namaczać w wodzie przez ok. 20 minut. Laskę wanilii rozciąć, miąższ wyskrobać. Cukier, melasę, olej, powidło, białka, jajka, miąższ z wanilii, płatki i otręby owsiane, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do miski. Dodać osączone rodzynki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego...

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z mąki żytniej razowej"

  • Nie ma to jak zapach i smak domowego pieczywa.

  • Super zdrowe i smaczne pierożki.

  • Pierogi ruskie w wersji dla osób preferujących zdrową kuchnię. Zapewniam, że pierogi z mąki żytniej są równie smaczne jak z pszennej. Zachęcam do wypróbowania:)

Artykuły na temat: bułeczki z mąki żytniej i otręby
  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...pszenne też może być razowe i zdrowe – chodzi o wypieki typu graham: jest wprawdzie przygotowywane z mąki białej, ale dodaje się do niej otręby, czyli zmieloną łuskę zbożową – a to właśnie w niej(...) jednak wszystkich pokarmów węglowodanowych. Jeśli chodzi o pieczywo, najwartościowsze jest to z mąki z pełnego przemiału. Dziennie powinniśmy zjadać od 2 do 6 kromek pieczywa – im jesteśmy młodsi...

  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650(...). Przygotuj zakwas. Do dużego, wyparzonego słoika wsyp 1/2 szklanki mąki żytniej, wlej 1/2 szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe...

  • Śniadania dla odchudzających się

    ..., - 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - papier do pieczenia Przygotowanie: Rodzynki namaczać w wodzie przez ok. 20 minut. Laskę wanilii rozciąć, miąższ wyskrobać. Cukier, melasę, olej, powidło, białka, jajka, miąższ z wanilii, płatki i otręby owsiane, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do miski. Dodać osączone rodzynki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego...